Hlavní obsah

Armádní muzeum Žižkov prochází největší rekonstrukcí ve své existenci. Vyjde na necelou miliardu

– Praha

Už čtvrtým rokem je Armádní muzeum Žižkov v Praze pro veřejnost uzavřeno. Jeho budovy procházejí největší rekonstrukcí od 20. let minulého století, kdy byly postaveny. Opravené muzeum by mělo nabídnout až třikrát více výstavních ploch. Celková rekonstrukce, jež má být dokončena na podzim příštího roku, vyjde na skoro 900 milionů korun. Jak rozsáhlé práce v muzeu probíhají, jsme natáčeli s kamerou Novinek.

Budovy Armádního muzea Žižkov procházejí největší rekonstrukcí ve své existenciVideo: Novinky

 
Článek

Stavební práce v budovách Armádního muzea Žižkov, které se nachází pod Vítkovem, začaly před třemi lety.

Po rekonstrukci by se plocha určená pro výstavy měla až ztrojnásobit, vzniknout by měl nový vchod ze zadní části, kde se nachází cyklostezka, pro různé kulturní akce by se také mělo zpřístupnit rozsáhlé nově zastřešené nádvoří muzea.

Staroměstský jez v Praze získá původní historickou podobu

Domácí

Znovu otevřít má muzeum na podzim příštího roku, původní plány přitom počítaly už s rokem 2020. Nově by muzeum nemělo sloužit jako depozitář, což právě umožní rozšíření celkové výstavní plochy.

Do opraveného muzea se také přemístí exponáty Vojenského historického ústavu, které byly až do roku 2019 umístěny ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí.

Foto: archiv Vojenského historického ústavu Praha

Vizualizace Armádního muzea

První velká rekonstrukce za 90 let

Budovy Armádního muzea Žižkov byly postavené v letech 1927 až 1929 a veřejnosti se první expozice otevřely o tři roky později. Tehdejší Památník osvobození, jak se muzejní komplex pražského Vojenského historického ústavu tehdy jmenoval, se zaměřoval především na činnost československých legií.

I když stáří budov přesahuje 90 let, celkovou rekonstrukcí procházejí až nyní. V plánu přitom byla už od začátku tisíciletí, přípravy však ministerstvo obrany dlouho odkládalo. V minulosti se na budovách podepsaly oba totalitní režimy.

„S ničením začala už německá branná moc během okupace, kdy zlikvidovala úplně všechny věci, které se týkaly připomínek československých legií. Spousta věcí tady byla poničena i během 70. a 80. let,” vysvětlil ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

Foto: archiv Vojenského historického ústavu Praha

Muzeum by se mělo otevřít na podzim roku 2022.

Během druhé světové války z muzea zmizely například vitráže v oknech v horním foyer muzea nebo velká plastika československých legií ve spodní části foyer.

V následujících letech také podle něj bylo zničeno přirozeného větrání budov. „Byly tady velké problémy s vlhkostí a se spodní vodou. Jinak jsme se snažili udržet budovu ve stavu, v jakém byla postavena,” dodal.

Náklady se blíží miliardě korun

Zachována byla například většina původní fasády z roku 1929 a citlivou rekonstrukcí prochází mramorové interiéry budov. Naopak většinu oken nahradily jejich věrné repliky vytvořené ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

„Udělala se také renovace ateliérových oken, jak v původním fotoateliéru, tak u terasy na kavárně,” doplnil Knížek.

Foto: archiv Vojenského historického ústavu Praha

Práce probíhají od roku 2018.

Veřejnosti se muzeum uzavřelo už v roce 2017, kdy se začalo s přesunem muzejní sbírky do nových depozitářů Vojenského technického muzea v Lešanech.

Vila od architekta Stříteckého nenápadně zapadla do davelské krajiny

Tipy a trendy

Rozsáhlá a dlouho připravovaná rekonstrukce se podepisuje na celkových nákladech. Ty by podle Knížka nakonec neměly přesáhnout jednu miliardu korun.

„Náklady rekonstrukce se pohybují okolo 850 až 900 milionů korun. Nešli jsme cestou, že by se opravila nejdřív budova, a pak by se dodělávaly expozice. Chtěli jsme, aby se vše udělalo najednou,” vysvětlil Knížek.

Anketa

Až muzeum otevřou, půjdete se do něj podívat?
Ano, rád/a.
92,5 %
Vůbec netuším.
3,3 %
Ne, to není nic pro mě.
4,2 %
Celkem hlasovalo 986 čtenářů.

Reklama

Související články

Chytrá města: sci-fi bude realitou

Naše města budou chytřejší. Alespoň to slibují zástupci radnic, když hovoří o konceptu, často označovaném anglickým výrazem smart cities. Je to celý balík...

Výběr článků

Načítám