Hlavní obsah

Bývalé slavné pražské lázně chátrají, oprava je v nedohlednu

Novinky, Kristýna Léblová, maj
Praha

Málokdo tuší, že v pražské Husitské ulici číslo 7 bývávaly jedny z největších a nejmodernějších lázní v Evropě. Městské lázně sloužily veřejnosti od roku 1903. Na svou dobu znamenaly technologický zázrak. Budova však už léta chátrá. Městská část na její opravu nemá peníze.

Bývalé městské lázně na Žižkově vypadají jak po náletu. Dočká se budova rekonstrukce?Video: Novinky

 
Článek

V roce 2012 dostala městská část Prahy 3 budovu do správy od Magistrátu hl. města Prahy. Nejdříve se zavázala, že ji využije k lázeňským účelům. Po vyhotovení projektu se ale ukázalo, že realizaci není schopna zaplatit. Proto zažádala o změnu podmínek. Té magistrát vyhověl.

Foto: Novinky

V domě jsou dodnes dochované bazénky nebo vany.

„Nechali jsme si zpracovat různé studie, kde se počítalo s tím, že se budova nechá přestavět na malometrážní byty nebo rehabilitační centrum. Ale v podstatě všechny studie narazily v okamžiku, kdy se začala prověřovat jejich realizovatelnost,“ vysvětlil starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Proto se městská část Prahy 3 rozhodla udělat v co nejbližší možné době výběrové řízení na nového provozovatele.

„Hodnotícím kritériem tohoto výběrového řízení nebude pouze cena, ale i to, s čím potenciální zájemce přijde a jak moc to bude přínosné pro okolí,“ poznamenal Ptáček s tím, že smlouvu by zájemce dostal dlouhodobou, protože veškeré přestavby by musel hradit ze svého.

Foto: Novinky

Budova bývalých lázní na pražském Žižkově už léta chátrá, i tak se dochovaly nějaké dobové prvky.

MČ teď prověřuje podmínky takového řízení a chce se inspirovat třeba v jiných městech, kde podobný projekt proběhl.

„Chceme to opravdu precizně připravit, aby výběrové řízení zafungovalo. Městská část v minulosti žádné takové řízení nedělala, takže v tuto chvíli vůbec neví, jak nastavit kritéria,“ popsal hlavní problém Ptáček.

Historie lázní

Lázně na Žižkově byly v provozu od roku 1903. V budově se tehdy nacházely dva bazény i parní lázně. Celý objekt se zabudovanými světly byl odvětrávaný.

„Budova fungovala až do konce 20. století jako lázně. Následně byla několikrát stavebně upravena. Sloužila jako administrativní budova, hotel a v posledních letech jako noční klub,“ uvedl vedoucí oddělení správy nemovitostí SZM (Správa zbytkového majetku) Michal Šrámek.

Foto: archiv MČ Praha 3

Lázně začaly fungovat v roce 1903.

Stavbu vyprojektoval Jindřich Motejl dle nejmodernějších stavebních poznatků té doby. Rozsáhlý objekt byl postaven v neoklasicistním slohu. Za své působení jej navštívil František Josef I. a dostal nejedno ocenění.

I dnes v budově můžeme najít pár dochovaných prvků, jako například plastiky, oblouky nebo schodiště.

Protože v budově občas pobývali bezdomovci, je nyní dům řádně zajištěn a kontrolován.

Reklama

Související články

Proměna bytu v jihlavském měšťanském domě

Nad proměnou bytu v jednom z jihlavských měšťanských domů se tají dech všem návštěvám naší čtenářky Kateřiny. A to se přitom původně každý, kdo jej spatřil...

Výběr článků

Načítám