Hlavní obsah

Byt ve starší zástavbě nevyhovoval moderním požadavkům, rekonstrukce to změnila

Interiér bytu ve starší zástavbě nutně potřeboval rekonstrukci. Majitelé bytu se zaměřili především na vstupní chodbu, sociální zařízení a kuchyň. Nakonec se k tomu přidala ještě výměna elektroinstalace, topení a nové dveře do všech pokojů.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely (10x)

Hlavní část kuchyně tvoří rovná sestava s prostornou pracovní plochou.

Článek

Prvním a hlavním impulzem byl požadavek na novou kuchyň a koupelnu. Kuchyň již dávno nesplňovala požadavky pro mladou rodinu, chyběly v ní potřebné spotřebiče a paní domu bojovala s nedostatkem úložných prostor.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Původní stav

Druhý nešvar staršího bytu bylo uspořádání chodby a navazující koupelny. Do koupelny se procházelo úzkou, úložnými prostory přeplněnou chodbou, na toaletu bylo nutné projít koupelnou, neměla samostatný vstup.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Nový stav

Stavební část rekonstrukce

Rekonstrukci bytu majitelé svěřili designérům z totostudia. „Prvním krokem bylo detailní promyšlení nové dispozice bytu,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

V chodbě vyniknou nové dveře.

„Zrušili jsme veškeré starší příčky od kuchyně kolem koupelny a navrhli jsme samostatnou kuchyň, samostatnou koupelnu s vanou i sprchovým koutem a toaletu, jejíž součástí byl výklenek pro pračku, sušičku a kotel,“ doplňuje.

Původní záměr, ponechat zeď za kuchyní, nebylo možné dodržet, protože zeď byla ve špatném technickém stavu a bylo nutné ji nahradit novou zděnou zdí.

Při rekonstrukci se bohužel odhalilo mnoho nedostatků - od špatného podkladu podlah, přes nerovnost povrchů až po náklon nosné zdi nebo mnoho nevyužitých trubek za instalační šachtou.

Designový a praktický interiér

Rodina se třemi malými dětmi si přála interiér praktický, v designu spíše ve stylu Provence než strohou hladkou modernu, ovšem zase ne příliš zdobenou rustiku.

Designéři navrhli profilovaná dvířka v barvě slonové kosti, doplněné o prvky ze dřeva. Kuchyň ozvláštňuje palubkový obklad v odstínu jemně olivově zelené barvy.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyně plynule navazuje na chodbu.

Nezastupitelnou designovou roli hraje volba obkladu, jehož motiv je pak dále zopakovaný i v koupelně a na toaletě. Kuchyň tvoří dlouhá část s pracovní plochou, dřezem a varnou deskou. Nechybí zde chlazená vinotéka, případně police na víno nebo dekoraci.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Odkládací pracovní plochu lze využít i jako snídaňový stolek.

Na protilehlé stěně je blok chladničky, trouby s mikrovlnkou a spíže, který přechází na volnou pracovní plochu. Tu lze využít i jako snídaňový stolek.

Koupelna

Koupelna s toaletou prošly zásadní změnou. Připomeňme, že původně se do koupelny vstupovalo úzkou chodbou a byla dále průchozí na toaletu. Byla v ní vana a sloužila zároveň jako technická místnost.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Po vyrovnání šikmé obvodové zdi vznikla policová nika ve sprchovém koutě.

Po rekonstrukci byla koupelna přesunuta do části původní spíže a přemístěním k obvodové zdi získala dvě okénka.

Do nové koupelny se vešla dvě prostorná umyvadla, asymetrická rohová vana i velký prosklený sprchový kout. Vyrovnáním nakloněné nosné zdi vznikl odkládací prostor – nika - na drogerii ve sprchovém koutě.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Rodina se třemi dětmi využije široké dvojumyvadlo.

Na toaletu se po rekonstrukci vstupuje rovnou z chodby. Závěsné WC doplňuje umývátko a je zde počítáno s bidetovou sprchou. Součástí toalety je výklenek pro pračku, sušičku a plynový kotel, vše je ukryto za posuvnými látkovými panely.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Toaleta získala po rekonstrukci přímý vchod z chodby.

Pod kotlem je navíc možné využít úložné prostory na mycí prostředky a koše na prádlo. Prostor je odvětraný ventilátorem.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely

Průběh rekonstrukce

V nově zrekonstruovaném prostoru je položena vinylová podlaha. Původní dveře jsou nahrazeny bílými kazetovými tak, aby ladily s novým stylem interiéru.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám