Prvním a hlavním impulzem byl požadavek na novou kuchyň a koupelnu. Kuchyň již dávno nesplňovala požadavky pro mladou rodinu, chyběly v ní potřebné spotřebiče a paní domu bojovala s nedostatkem úložných prostor.

Původní stav

Původní stav

Druhý nešvar staršího bytu bylo uspořádání chodby a navazující koupelny. Do koupelny se procházelo úzkou, úložnými prostory přeplněnou chodbou, na toaletu bylo nutné projít koupelnou, neměla samostatný vstup.

Nový stav

Nový stav

Stavební část rekonstrukce

Rekonstrukci bytu majitelé svěřili designérům z totostudia. „Prvním krokem bylo detailní promyšlení nové dispozice bytu,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková.

V chodbě vyniknou nové dveře.

V chodbě vyniknou nové dveře.

„Zrušili jsme veškeré starší příčky od kuchyně kolem koupelny a navrhli jsme samostatnou kuchyň, samostatnou koupelnu s vanou i sprchovým koutem a toaletu, jejíž součástí byl výklenek pro pračku, sušičku a kotel,“ doplňuje.

Původní záměr, ponechat zeď za kuchyní, nebylo možné dodržet, protože zeď byla ve špatném technickém stavu a bylo nutné ji nahradit novou zděnou zdí.

Při rekonstrukci se bohužel odhalilo mnoho nedostatků - od špatného podkladu podlah, přes nerovnost povrchů až po náklon nosné zdi nebo mnoho nevyužitých trubek za instalační šachtou.

Designový a praktický interiér

Rodina se třemi malými dětmi si přála interiér praktický, v designu spíše ve stylu Provence než strohou hladkou modernu, ovšem zase ne příliš zdobenou rustiku.

Designéři navrhli profilovaná dvířka v barvě slonové kosti, doplněné o prvky ze dřeva. Kuchyň ozvláštňuje palubkový obklad v odstínu jemně olivově zelené barvy.

Kuchyně plynule navazuje na chodbu.

Kuchyně plynule navazuje na chodbu.

Nezastupitelnou designovou roli hraje volba obkladu, jehož motiv je pak dále zopakovaný i v koupelně a na toaletě. Kuchyň tvoří dlouhá část s pracovní plochou, dřezem a varnou deskou. Nechybí zde chlazená vinotéka, případně police na víno nebo dekoraci.

Odkládací pracovní plochu lze využít i jako snídaňový stolek.

Odkládací pracovní plochu lze využít i jako snídaňový stolek.

Na protilehlé stěně je blok chladničky, trouby s mikrovlnkou a spíže, který přechází na volnou pracovní plochu. Tu lze využít i jako snídaňový stolek.

Koupelna

Koupelna s toaletou prošly zásadní změnou. Připomeňme, že původně se do koupelny vstupovalo úzkou chodbou a byla dále průchozí na toaletu. Byla v ní vana a sloužila zároveň jako technická místnost.

Po vyrovnání šikmé obvodové zdi vznikla policová nika ve sprchovém koutě.

Po vyrovnání šikmé obvodové zdi vznikla policová nika ve sprchovém koutě.

Po rekonstrukci byla koupelna přesunuta do části původní spíže a přemístěním k obvodové zdi získala dvě okénka.

Do nové koupelny se vešla dvě prostorná umyvadla, asymetrická rohová vana i velký prosklený sprchový kout. Vyrovnáním nakloněné nosné zdi vznikl odkládací prostor – nika - na drogerii ve sprchovém koutě.

Rodina se třemi dětmi využije široké dvojumyvadlo.

Rodina se třemi dětmi využije široké dvojumyvadlo.

Na toaletu se po rekonstrukci vstupuje rovnou z chodby. Závěsné WC doplňuje umývátko a je zde počítáno s bidetovou sprchou. Součástí toalety je výklenek pro pračku, sušičku a plynový kotel, vše je ukryto za posuvnými látkovými panely.

Toaleta získala po rekonstrukci přímý vchod z chodby.

Toaleta získala po rekonstrukci přímý vchod z chodby.

Pod kotlem je navíc možné využít úložné prostory na mycí prostředky a koše na prádlo. Prostor je odvětraný ventilátorem.

Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce

V nově zrekonstruovaném prostoru je položena vinylová podlaha. Původní dveře jsou nahrazeny bílými kazetovými tak, aby ladily s novým stylem interiéru.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz: