V původním stavu byl byt řešen jako 3+1. Největší byl obývací pokoj, přístupný hned od vchodu a průchozí do kuchyně. V levé části byly dva samostatné pokoje.

Koupelna byla tradičně velmi malá. V tomto případě už po úpravě, kdy byl zrušen průchod do kuchyně.

Původní stav

Původní stav

Z několika předložených návrhů si majitelé nakonec vybrali variantu, ve které největší pokoj připadne dětem. Do pokoje zůstal přístup ze vstupní části bytu. Pro dvě děti je zde jak dostatek úložného prostoru, tak dostatek místa na hraní.

Nový stav

Nový stav

„Kuchyňská linka zůstala téměř na původním místě, stále sousedí s koupelnou. Zvolili jsme však řešení pod oknem. V bytě jsou parapety dostatečně vysoko, takže to bylo možné. Okno tak propouští spoustu denního světla přímo na pracovní plochu,“ popisuje nové řešení Ing. Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

Velká knihovna s televizí

Z pokoje přilehlého ke kuchyni je menší obývací pokoj. Jeho základem je pohodlný stůl pro čtyři osoby. Dále se sem vešla menší sedací souprava a velká knihovna s televizí.

Zvětšení průchodu mezi obývákem a kuchyní a zásah do nosné konstrukce musely projít schválením statika. |

Zvětšení průchodu mezi obývákem a kuchyní a zásah do nosné konstrukce musely projít schválením statika. |

Průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem se zvětšoval. Tento zásah do nosné konstrukce musel samozřejmě projít schválením statika a procesem stavebního povolení. Z posledního pokoje je ložnice rodičů, opět s dostatkem úložného prostoru.

Komora zůstala zachována na původním místě.

Dubová podlaha určuje ráz celého bytu

Základním materiálem zvoleným pro tuto přestavbu se stal dub. Krásná dřevěná dobová podlaha určuje ráz celého bytu.

Kuchyňská linka je v neutrální kombinaci bílé a dubu na pracovní desce. Ve stejném designu byl vyřešen i úložný prostor v chodbě.

Krásná dřevěná dobová podlaha určuje ráz celého bytu.

Krásná dřevěná dobová podlaha určuje ráz celého bytu.

V koupelně a WC je pak krémový velkoformátový obklad doplněný šestiúhelníkovým dekorem, interiérové dveře jsou bílé.

Kuchyňská linka do L

Kuchyňská linka je do L. Na kratší straně je lednice a dřez. Pod oknem je netradičně varná deska, s troubou pod deskou. Na konci sestavy se vešla užší spížní skříň.

„Tuto sestavu jsme nakonec s majiteli zvolili jako nejlepší, nejlépe využívá daný prostor. Někomu možná chybí digestoř, zde je nahrazena velkým oknem. Samotné okno je od varné desky dostatečně vzdáleno, takže nedochází ani k nadměrnému zašpinění,“ doplňuje Ing. Martin Kouba, který ve firmě vede truhlářskou výrobu.

Majitelé nakonec nechtěli skříňky až ke stropu, takže kuchyň je velmi vzdušná. Dominantní úložný prostor je ve spodních skříňkách, dvě horní skříňky slouží především na sklo a talíře.

Mřížka v parapetu

„Plně jsme využili stranu pod oknem. Pracovní plocha přechází zvýšením do parapetu – ideální odkládací prostor. Za spodními skříňkami zůstal radiátor – jeho alespoň částečnou funkčnost zajišťuje mřížka v parapetu, v soklu kuchyně a též v sádrokartonovém obložení stoupaček,“ popisuje Kouba.

„Pracovní deska je z laminátu v dekoru dubu, přední hrany jsou tvořené masivním nákližkem. Díky našim technologiím a postupům jsme schopni vytvořit velmi odolné hrany i spoje pracovních desek,“ dodává k řešení.

Mezi skříňkami je epoxidová stěrka imitující beton. Materiál odolný a vhodný k přímému kontaktu s vodou.

Umístění koupelny

Koupelna je v novém stavu oddělena od WC a je mírně rozšířena do chodby. Vešel se do ní pohodlný sprchový kout, nika pro pračku se sušičkou a umyvadlo se skříňkou.

Další úložný prostor je už tradičně v zapuštěné skříňce skryté za zrcadlem.

Koupelna je v novém stavu oddělena od WC a je mírně rozšířena do chodby.

Koupelna je v novém stavu oddělena od WC a je mírně rozšířena do chodby.

„V koupelnách s oblibou realizujeme vyzděné sprchové kouty. Dává nám to větší svobodu ve volbě rozměrů, dokážeme lépe využít prostor. Navíc pak sprcha vypadá velmi pěkně. Schůdek, který v panelovém domě musíme kvůli odpadu realizovat, není velký a nebrání pohodlnému využívání. Na odkládání kosmetiky se nejlépe osvědčila nika,“ upřesňuje Koubová.

V koupelně a WC je krémový velkoformátový obklad, doplněný šestiúhelníkovým dekorem.

V koupelně a WC je krémový velkoformátový obklad, doplněný šestiúhelníkovým dekorem.

Skříňka pod umyvadlem má vrchní desku z umělého kamene – corianu. To je materiál odolný, nenasákavý, tudíž nejvhodnější do vlhkého prostředí. Pod deskou je prostorný šuplík s dubovými dvířky.

Na uložení další kosmetiky se výborně hodí zapuštěná skříňka se zrcadlem. Je v úrovni obkladu, takže neruší výsledný dojem z koupelny.

Na WC se jako odkládací místo použila nika nad vestavěným instalačním modulem. Její zadní stěnu opět zvýrazňuje dekor.