Nový bytový dům v Praze měl od počátku velmi dobře navržené standardy a všechny byty byly v projektu řešeny jako velké, prosluněné s okny otevřenými do více stran a většinou přes plnou hloubku dispozice.

„Proto i práce na interiéru nového bytu byla v tomto bodě snazší, jelikož jsme vycházeli z již velmi dobře nastavených půdorysů," poznamenává Ing. arch. Alžběta Vrabcová z ateliéru DMAE Architects, která se na úpravě bytu, jenž je součástí výstavby v oblasti U Michelského mlýna, podílela.

Výklenek u vstupu do bytu je velmi jednoduchý. Tvoří jej sedací část a několik věšáků.

Výklenek u vstupu do bytu je velmi jednoduchý. Tvoří jej sedací část a několik věšáků.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Dispozice hlavní obytné místnosti byla největším oříškem, pokoj byl prosvětlen na dvě strany, ale byl poměrně úzký a velmi hluboký, podélné stěny pak dlouhé a holé a tedy i neútulné.

Proto byla snaha prostor rozdělit na jednotlivé zóny. Tedy na kuchyňskou část, na ní navazující jídelnu, a pak po jemné pauze vlastní obývací pokoj. Všechny prostory propojuje dominantní knihovna na jedné dlouhé straně.

Zajímavě řešené osvětlení kuchyňské linky a jídelního koutu, kde je patrná uměřená barevnost.

Zajímavě řešené osvětlení kuchyňské linky a jídelního koutu, kde je patrná uměřená barevnost.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

V interiéru byly použity materiály v zemitých barvách a odstínech. Tedy v béžové a šedé, a to jak na tapetách, tak na nábytku, a doplněny běleným odstínem dřeva a bílou barvou.

Jako jemná linka, která vše spojuje, je zde použita černá barva, která vše dokresluje, stínuje a spojuje jednotlivé prostory.

Dostatek soukromí pro každého

„Byt o velikosti 140 m2 poskytuje každému členovi rodiny dostatek soukromí a je třeba podotknout, že jsme se návrhově podíleli na všech jeho částech, tedy od obývacího pokoje, přes ložnici, dětské pokoje až po šatnu," doplňuje architektka.

Osvětlení v obývacím pokoji tvoří dvě křehká světla ve tvaru bezového květu.

Osvětlení v obývacím pokoji tvoří dvě křehká světla ve tvaru bezového květu.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

Zvláštností stavby a jedinou bariérou bylo to, že jak stropy, tak i stěny byly vystavěny z železobetonových prefabrikovaných panelů. Na některých místech tak docházelo ke kompromisům spíše technického rázu, jako např. u světla nad sedačkou, které nešlo posunout.

Téměř restaurátorská pečlivost

Asi nejsložitější byla instalace látkových přírodních tapet, která vyžadovala až restaurátorskou pečlivost v návaznosti jednotlivých osnov.

Manželská postel v ložnici je vsazena do vysokého výklenku, který skrývá velké množství úložného prostoru.

Manželská postel v ložnici je vsazena do vysokého výklenku, který skrývá velké množství úložného prostoru.

FOTO: Jan Vrabec a časopis Bydlení mezi panely

„Pro nás architekty asi největším překvapením bylo, že se návrh zrealizoval na 100 procent, a to hlavně díky skvělé spolupráci s investory, kteří v nás vložili důvěru. V této realizaci je opravdu vlastní návrh v podstatě identický s realitou," doplňuje architektka.

Ing. arch. Alžběta Vrabcová
Vystudovala architekturu a scénografii. Ateliér založila v roce 2014. Od té doby se věnuje navrhování jak interiérů, tak především rodinných domů, s důrazem na detail v každé části projektu.