Byt s původní dispozicí 3+1 v panelovém domě na jednom pražském sídlišti obývá rodina se třemi malými dětmi. Rekonstrukce bytu byla nutná, protože nejmladší dítě již došlo do věku, kdy jeho spaní v rodičovské ložnici nebylo právě ideální.

A do malého dětského chlapeckého pokoje se další dítě - dcerka - nevešla. Rodiče zavrhli stěhování, jelikož jim lokalita plně vyhovuje, a oslovili designéry z firmy totostudio, aby jim s náročným projektem pomohli.

Dispozice před rekonstrukcí

Současná dispozice bytu čítala samostatnou kuchyň, kde však na úkor jídelního stolu zabíral místo prostorný psací stůl majitele bytu, který jej využíval pro každodenní práci z domova.

Původní rozvržení bytu

Původní rozvržení bytu

Přes chodbu se nacházel obývací pokoj, ve kterém musel být jídelní stůl pro 5-6 strávníků.

Ložnice sloužila částečně jako pokojíček pro nejmladší holčičku, v bytě pak už byl jen dětský pokoj pro dva téměř desetileté kluky.

Kuchyň do původního obýváku

Při úpravách dispozice bytu designéři propojili kuchyň, jídelnu a obývací pokoj do jedné místnosti.

Původní kuchyň byla klasická paneláková nudle, proto sem umístění obývacího pokoje nepřipadalo v úvahu. Kuchyňský kout se pohodlně vešel do čtvercové místnosti původního obýváku.

Nové rozvržení bytu

Nové rozvržení bytu

V kuchyni je však nutné počítat s přívodem vody, odpadu a elektroinstalace pro moderní kuchyňské spotřebiče. Po konzultaci s řemeslníky našli designéři způsob, jak bez velkých úprav instalace přivést. Šachta se nacházela v levém horním rohu koupelny.

Vodu a odpad řemeslníci napojili k přítokům vany, která se nachází hned za zdí nové kuchyně. Přívody vzduchotechniky byly umístěny do sádrokartonového kastlíku umístěného pod stropem, a to nad zrcadlem v koupelně.

Kuchyňský kout se pohodlně vešel do čtvercové místnosti původního obývacího pokoje.

Kuchyňský kout se pohodlně vešel do čtvercové místnosti původního obývacího pokoje.

„Hlavním požadavkem na kuchyň byla její praktičnost a dostatek úložných prostor,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková. Z hlediska designu se všichni shodli na světlých barvách v kombinaci s teplým odstínem dřeva.

Na podlahu byl do celého prostoru položen vinyl, který dobře odolá i drápkům malého pejska, který byt s rodinou obývá.

Lavici s úložným prostorem odděluje od pracovní desky polovysoká skleněná zástěna.

Lavici s úložným prostorem odděluje od pracovní desky polovysoká skleněná zástěna.

Kuchyň je řešena do tvaru písmene L, v části nad varnou deskou jsou horní skříňky protaženy až ke stropu a zakrývají přívod vzduchotechniky k odsavači. Kuchyňská linka plynule navazuje na sestavu jídelního stolu. Lavici s úložným prostorem odděluje od pracovní desky polovysoká skleněná zástěna.

Jídelní stůl je ještě rozkládací a lavici lze od zdi odsunout, ve svátečních případech lze ke stolu posadit ještě další čtyři hosty. Jídelní lavice designově navazuje na odlehčenou sestavu s televizí.

Koupelna dostala nový vzhled

Nevyhovující elektroinstalace byla nově natažena v sádrokartonovém snížení stropu v chodbě. Jelikož koupelna byla majiteli před časem zrekonstruována, bylo nutné udělat úpravy s minimálním poškozením stávajících obkladů.

Při realizaci nového vzhledu koupelny se tak podařilo, kromě malování, nahradit jen několik dlaždic na boku vany.

Ložnice s kanceláří

Prostor původní kuchyně je nově předělaný na ložnici s oddělenou pracovnou – domácí kanceláří pána bytu. Postel s drobným úložným prostorem se nachází v části u okna, šatní skříň zůstala umístěna v chodbě.

V přední části ložnice se nachází plnohodnotná pracovna s velkým psacím stolem a úložnými prostory. Nechybí zde knihovna, prostory na dokumenty a police pro tiskárnu a jiné přístroje.

V prostoru původní kuchyně našla své místo ložnice s oddělenou domácí kanceláří.

V prostoru původní kuchyně našla své místo ložnice s oddělenou domácí kanceláří.

„Technickým detailem je zde posuvná stěna mezi postelí a pracovním stolem, díky níž lze pracovnu například večer od ložnice oddělit, zatímco přes den je prostor spojený,“ vysvětluje Petr Tomíček z realizační firmy.

V pracovně nechybí knihovna, prostory na dokumenty a police pro tiskárnu.

V pracovně nechybí knihovna, prostory na dokumenty a police pro tiskárnu.

Dodává ještě, že kvůli prostupu světla je posuvná stěna v horní části prosklená. Posuv se skládá z více částí - oddělení lze udělat částečně, nebo úplně, podle toho, kolik posuvných dílů se vysune.

Typ projektu: rekonstrukce panelového bytu
Plocha nové kuchyně a obýváku: 20,6 m2
Plocha nové ložnice a pracovny: 12,5 m2