Hlavní obsah

I mini kuchyně nabízejí maximální užitek

Právo, Karolína Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělat, když máme v bytě na kuchyni k dispozici jen malý prostor podél stěny nebo kout? Můžeme zvolit dražší řešení na míru. Výhodnější je ale zapátrat v nabídce kuchyňských bloků a mini sestav.

Foto: Datart (2x)

Světle krémový matný povrch vynikne na spodních skříňkách a vysoké skříni, vše ostatní včetně soklu a pracovní desky je provedeno v dezénu dubu Ontario. Cena 47 300 Kč.

Článek

Ať už kupujeme malou kuchyň do garsonky či na chalupu, promyslíme, zda se spokojíme pouze se sporákem a skříňkou, nebo zda chceme mít po ruce i ledničku, myčku, případně vinotéku. Jejich rozměry mohou být překvapivě malé, ovšem obvykle svým objemem uspokojí jednoho uživatele. Navíc jako každá alternativa patří k dražším výrobkům.

Na druhou stranu kuchyňský komplet o velikosti 100 x 60 x 95 cm (d/h/v) se skříňkou, ledničkou, nerezovým dřezem a dvěma varnými zónami seženeme v akční slevě i za čtyři tisícovky.

Pozor, kromě výhodné ceny by nás měla zajímat kvalita provedení a materiálu, bezpečnost při používání a životnost!

Foto: Siko

Sestava kuchyně Alice blok 2,1 m je vhodná pro umístění vestavné trouby, plynové, sklokeramické nebo indukční varné desky a podvěsné digestoře o šíři 60 cm.

Foto: Datart

Malým kuchyňkám sluší kombinace dezénů i materiálů. V tomto případě se doplňují borovice Montana s barevným akcentem Aqua. Cena 48 300 Kč.

Malé komplety

Mini kuchyně se mohou pochlubit rozměry na délku mezi 90-160 cm, hloubkou 60 cm. Patří do kuchyňského koutu, výklenku či na chatu. Na vrchní ploše mají nejčastěji nerez dřez, pracovní plochu a dvě plotýnky. Dolní část tvoří lednice i ve variantě s mrazicím boxem a úložná skříňka.

Někteří výrobci vycházejí zákazníkovi vstříc a kuchyňský komplet sestaví podle jeho priorit. Umístí dvířka lednice na požadovanou stranu, do linky instalují elektrickou troubu, myčku, vinotéku. Jako varné centrum poslouží indukční varná deska, litinové plotýnky nebo plynové hořáky.

Foto: Privest

Vestavná vinotéka Guzzanti GZ 07 s kapacitou na sedm lahví svými subtilními rozměry 8789 x 15 x 52,5 cm (v x š x h) vyplní jen těžko využitelné prostory mezi kuchyňskými skříňkami. Cena 8370 Kč.

Sestavy, kuchyňské bloky a sektory se prodávají demontované, obvykle bez dřezu, baterie a elektrospotřebičů. Jejich jednotlivé části a skříňky lze kombinovat podle potřeb. Materiálem je často laminovaná dřevotříska, nabízená v několika barevných provedeních. Výjimkou nejsou ani kovové, plastové úchyty a skleněné dekorace.

Foto: Euronics

Minikuchyně Gorenje MK 100 S-L o rozměrech 100 x 86,3 x 60 cm a váze 57 kg disponuje chladničkou o objemu 103 litry s malou mrazničkou o objemu 17 litrů, a to v energetické třídě A.

Vestavěné typy po uzavření dvířek, stažení rolety připomínají jednolitý blok skříňové stěny. V jejich případě však úspora místa nemusí být vždy velká, záleží na typu.

U dvířek zasunovacích do bočních otvorů potřebujeme centimetry navíc v šířce, velké otevíratelné dveře vyžadují volný prostor vpředu i po stranách. Návrhářům vestavěných kuchyní uvolňují ruce moderní minispotřebiče, k nimž přistupujeme jednotlivě díky výklopným a posunovacím dvířkům.

Sestavujte bezpečně

Vlastní kuchyň si můžeme sestavit sami. Stačí pátrat v e-shopech výrobců nábytku a kuchyňských spotřebičů. Odděleně se prodávají skříňky, police, odkládací plochy (např. pracovní desky, pojízdný servírovací stolek), rozkládací i sklápěcí stolky s uchycením na stěnu, patrové pojízdné police. Pozor na kvalitu, díly obvykle kupujeme v demontovaném stavu, tak ať vše správně sedí a pevně drží!

*Rozvržení kuchyně musí umožnit plynulý pohyb uživatele při přípravě jídla, nejlépe směrem od lednice k odkládací ploše, pak ke dřezu. Následuje přípravná plocha a varné centrum.

Foto: J.A.P.

Do malé kuchyně bez okna pustíme přirozené světlo skleněnými dveřmi.

Dbáme na bezpečnost, malý prostor by nás neměl ohrožovat. V prostoru varné zóny nemůže kuchař drhnout loktem o stěnu. Sporák nikdy nestavíme do rohu, ale nejlépe 20-30 cm od konců pracovní desky. Po otevření dvířek trouby potřebujeme ještě prostor pro sebe, abychom plechy a pekáče nevytahovali z boční strany.

Plynový sporák nepatří pod okno kvůli průvanu při zapnutých hořácích. Vestavné spotřebiče jako pečicí troubu, mikrovlnku zabudujeme ve výši očí. Nesmíme se k nim ohýbat nebo se stavět na špičky.

Foto: Trachea

Výhodou malých kuchyní je snadná dostupnost všeho potřebného, stačí se otáčet potřebnými směry.

Vytvořte maxi prostor

Kuchyňské kouty zpravidla nemívají okna. Proto do nich pusťme denní světlo celoskleněnými dveřmi, příčkou.

Foto: Concept

Stolní gril s funkcí BBQ pro přípravu steaku, panini a zeleniny. Rozměry desek 278 x 170 mm. Cena od 999 Kč.

Malou kuchyni opticky zvětšíme využitím lesklých materiálů a skleněných výplní nábytku. Vybíráme světlejší odstíny skříněk a doplňků.

Foto: Siko

Přední plochy sektorové kuchyně Marta blok 2,1 m jsou členěny svislou tvarovanou hranou ve čtyřech provedeních dřevin, se svislým rámovým členěním při zasklených dveřích.

Místo ve skříňkách získáme využitím výsuvných systémů, do rohových skříněk dáme rotační regály. Přehled v zásuvkách usnadní organizéry. Na stěnu zavěsíme úchyty, regály a police.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Vsaďte na minispotřebiče

Jsou náročnější na vstupní náklady.

Užijeme je na chalupě, na terase, na cestách.

Některé minispotřebiče (stolní gril, remoska) jsou multifunkční. Nahradí pánev, troubu, gril i hrnce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám