Hlavní obsah

Panelákový byt získal po proměně světlejší chodbu a prostorný obývák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlé barvy, nové dveře a podlahy, to u proměn v panelákových bytech funguje nejlépe. Platí to i v případě plzeňského bytu, který už několik desítek let vypadal stejně jako v době, kdy se do něj nastěhovali manželé Marie a Petr.

Foto: Prima (8x)

Malá změna dispozice byt provzdušnila, obývací pokoj je nyní prostornější.

Článek

Sympatická dvojice v bytě 2+1, upraveném přepažením jednoho pokoje na 3+1, bydlí už téměř čtyřicet let. Děti se odstěhovaly, na návštěvu však přijíždějí často. Možná i proto přihlásila dcera rodiče do televizního pořadu Jak se staví sen.

Oba se začali těšit

Marii a Petra sice nápad dcery nejdříve trochu vyděsil, ale pak se začali těšit. Oba žili celý život skromně a vychovali dvě děti. Marie pracovala jako skladnice. Zdravotní problémy s páteří ji přivedly až do částečného invalidního důchodu. Její manžel Petr celý život pracoval jako zámečník.

Nyní jsou oba v důchodu, z něj by si rekonstrukci nikdy dovolit nemohli, nechtějí se zadlužovat. Začínali jako mladí manželé s novomanželskou půjčkou a postupně si byt zařizovali.

Změna dispozic může byt provzdušnit

Proměnu dostali na starost architekti Martina Pištěláková a Petr Hodan. Proměna bytu byla velmi zajímavá. Jde o krásný příklad toho, jak špatné dispozice bytu mohou ovlivnit jeho funkčnost.

Foto: Prima

Jasně se ukázalo, jak změna dispozic může byt provzdušnit a udělat ho daleko praktičtější. Pro obyvatele podobných panelákových bytů to může být inspirativní.

Vybourání staré sádrokartonové příčky

Za pět dní lze předělat jen část bytu, nikoliv celý. Designéři si proto vybrali jen obývací pokoj a chodbu, což ovšem znamenalo vybourat starou sádrokartonovou příčku a posunout ji. Obývací pokoj se díky tomu mohl zvětšit o část předsíně.

Foto: Prima

V předsíni mramorový koberec

Pokud jde o podlahy, v předsíni se objevil „mramorový koberec“, který snadno vyrovnal původní nerovnosti po odstranění starého PVC.

V obývacím pokoji bylo nutné použít rychleschnoucí samonivelační stěrku Mapei, na kterou položili řemeslníci vinylovou podlahu. Neboť jak prohlásil Petr: „Laminát nechci, je studený jak psí čumák.“

Foto: Prima

Šicí koutek ve skříni

Marie kvůli posunutí příčky sice přišla o svůj šicí koutek ve skříni v předsíni, ale autoři proměny na ni pamatovali v obývacím pokoji. Starý šlapací stroj zmizel, místo něj dostala elektrický kufříkový, který si může vzít i na svou milovanou chalupu. Šicí koutek může mít teď ve skříni v obývacím pokoji.

Prostor s moderním nádechem

Nábytek v obývacím pokoji v kombinaci bílé a dubové dýhy doplnila světlá rohová rozkládací pohovka (Phase), aby měly návštěvy kde přespávat. Tapety, včetně velké obrazové, pak dodaly prostoru moderní nádech.

Foto: Prima

Pocit útulného domova

„Byt Marie a Petra je v panelákovém domě, volili jsme proto světlé barvy a příjemnou kombinaci dubového dřeva, bílé a béžové barvy. Chtěli jsme jim dát v novém interiéru pocit útulného domova, kde vše ladí se vším. Díky nábytku na míru jsme využili, co jsme v daných možnostech mohli,“ dodávají architekti.

Foto: Prima

Do pokoje široké posuvné dveře

„Už na první dojem se nám nelíbilo řešení původní chodby, byla zbytečně dlouhá a tmavá. Obývací pokoj byl zase takový malý, neefektivně řešený,“ popisují designéři.

Velmi důležitá byla podle nich také výměna a vyřezání kovových zárubní všech dveří v bytě, tím krásně „prokoukla“ hlavně chodba. Do obývacího pokoje lze nyní vstoupit širokými posuvnými dveřmi.

Nové podlahy a výměna dveří

Základem proměny se kromě nových podlah stala i výměna dveří. Designéři zvolili jednoduché provedení v nadčasové bílé barvě.

Hlavně v předsíni se výměna včetně bílé výmalby, která nahradila „chalupářský“ obklad, velmi osvědčila.

Foto: Prima

Původní stav

Při pohledu na původní a nový stav musí každý uznat, že do malých úzkých předsíní je bílá varianta nábytku, dveří i výmalby prostě nejlepší.

Foto: Prima

Původní stav

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám