Byt byl v původním stavu dispozičně řešen jako 1+1. V jednom pokoji byla ložnice, v druhém obývací pokoj.

Ve velké koupelně s přístupem na balkón byl i vařič, místnost sloužila původním majitelům i jako kuchyň. Po technické stránce byt odpovídal svému stáří, byl tedy "zralý" ke kompletní rekonstrukci.

Návrh dispozičního řešení

„Jasným zadáním bylo zpřístupnit balkón z obytného prostoru. Pracovali jsme tedy na dispozici 2+kk. Připojením balkónu k obývacímu pokoji vznikla dlouhá chodba, kterou jsme využili na sociální zázemí bytu,” vysvětlil Ing. Tomáš Zima z realizační firmy Kouba interier.

Kuchyňská linka u vstupu na balkón

V obývacím pokoji je u vstupu na balkón nově kuchyňská linka, v prostoru pak jídelní stůl, u okna sedací souprava. Pokoj je zvětšený posunem dělicí příčky. Z obývacího pokoje je přístup do ložnice.

Klavír na rozhraní kuchyně a obývacího pokoje

„Spolu s majiteli jsme pracovali spíše na neutrálním a střídmém designu. Základ tvoří podlaha z dubových parket. Kuchyňskou linku si pořídili v Ikea, odstín slonové kosti se do prostoru dobře hodí,“ popisuje architekt.

V nice v obývacím pokoji je velká knihovna, poskládaná také z prvků Ikea, které si majitelé přinesli z bytu, kde původně bydleli. Příjemným oživením prostoru je klavír na rozhraní kuchyně a obývacího pokoje.

V obou pokojích nové parkety

Byt byl ve špatném technickém stavu, prošel tedy kompletní rekonstrukcí. „Nově jsme provedli veškeré instalace, včetně nového plynového kotle a rozvodu topení. V prostoru chodby a bývalé koupelny jsme zcela vybourali skladbu podlah,“ podotýká Zima.

V obou pokojích jsou položeny nové parkety. V chodbě a koupelně pak velkoformátová dlažba.

Nové dveře v původním designu

„Také okna a dveře prošly repasí. Na toaletu a do skříně s pračkou jsme vyrobili nové ve stejném designu jako ty ostatní. V koupelně je instalován sprchový kout v úrovni podlahy, což je velmi příjemné a praktické," doplňuje architekt.

Samostatná toaleta

V novém pojetí je vyvedena i čtvercová předsíň, ze které se vychází dále do bytu - do hlavní obytné místnosti.

Z předsíně je přístupné samostatné WC, koupelna a komora. V nice je umístěna skříň s pračkou a úložným prostorem.

Luxfery propouštějí do koupelny denní světlo

V chodbě a zázemí bytu je použita velkoformátová šedá dlažba. Obklad je bílý a plastický, oživuje jednoduchou koupelnu. Luxferový pás propouští do koupelny trochu denního světla.

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Ing. Tomáš Zima *1982
Absolvent Stavební fakulty ČVUT, pracoval v architektonickém ateliéru Cigler Marani Architects, kde se podílel na tvorbě řady významných administrativních, multifunkčních a bytových projektů. Své zkušenosti nyní zúročuje při vedení stavebních zakázek.