Majitelé, rodina s malým synem, převzali čtyřpokojový byt v pražských Jinonicích těsně po kolaudaci celého bytového objektu. Jednalo se v podstatě o holobyt.

Dispozice

Jedná se o byt 4+kk o podlahové ploše 118,8 m². Vstupní halu, která je hlavní komunikační křižovatkou bytu, opticky vymezuje stropní podhled se zabudovaným osvětlením. Z ní se prostor rozevírá do členité společenské zóny, v níž se setkává obývací pokoj s malou integrovanou pracovnou a jídelním a kuchyňským koutem. K nim přiléhá prostorná lodžie rozšiřující obytný prostor za pěkných dní.

Z haly jsou pak přístupné všechny uzavřené místnosti bytu. Po levé straně od vstupních dveří je koupelna s WC a komora, po pravé pracovna s integrovanou koupelnou a vlastní menší lodžií, dětský pokoj a rodičovská ložnice.

Okna jsou dřevěná, v dezénu tmavý ořech, interiérové dveře se skrytými zárubněmi jsou opatřeny lakem v tónu výmalby stěn.

Návrh nového uspořádání bytu

Návrh nového uspořádání bytu

V celém bytě je položena vinylová podlaha, pouze v sanitárních místnostech je dlažba. Vytápění prostoru zajišťuje centrální kotelna.

Nároky na práci z domova

Postaveny byly příčky a realizována elektro- a vodoinstalace. K dokončení do finální podoby, včetně vybavení nábytkem, přizvali majitelé Ing. Marka Povolného z architektonického studia Gama.

Ze vstupní haly se prostor rozevírá do členité společenské zóny.

Ze vstupní haly se prostor rozevírá do členité společenské zóny.

Při zadání zaznělo pouze pár přání, a to, aby byl byt vzdušný, praktický a aby splňoval i nároky na práci z domova.

Přáním investorů bylo rovněž ladění interiéru do neutrálních zemitých tónů. V nich je také celá koncepce dotažena, použitá barevnost se nese v tónech písku, slámy a kakaa.

Průběžné konzultace

Komunikace s investory byla podle vyjádření architekta velmi příjemná a po počátečních konzultacích dostal při navrhování poměrně volnou ruku. Pochopitelně se ale nápady průběžně konzultovaly a upravovaly, stejně jako rozpočet, který nebyl dopředu stanoven. Realizace trvala přibližně půl roku, včetně projektové přípravy.

Od pilíře ke knihovně

Zajímavý půdorys, prosklená oblouková stěna se vstupem na prostornou lodžii, představoval na první pohled plusové atributy obývacího pokoje s integrovaným kuchyňským koutem. Bližší pohled ale odhalil nepochopitelné plýtvání, co se týče užitné plochy. A tady do projektu vstupuje knihovna, která se stala středobodem obývacího pokoje.

Našlo se i místo pro minipracovnu.

Našlo se i místo pro minipracovnu.

„Dlouho jsem hledal tvarové řešení obývacího pokoje. Nakonec toto hledání ukončil nápad s kruhovou knihovnou, která přirozeně navazuje na tvar domu a vytváří ´záliv´ pro sedačku. Knihovna současně nahradila prapodivné řešení původního projektu, jak zakrýt nosný pilíř. Díky tvaru knihovny jsme nejen nepřišli o plochu, jež měla být zakryta a měla být nepřístupná, ale také jsme získali prostor pro knihy, malý odkládací pult za sedačkou a minipracovnu. Konstrukce knihovny je z ohýbaného sádrokartonu, do něhož bylo včleněno i osvětlení nasvěcující hřbety knih,“ přibližuje řešení největšího oříšku v návrhu interiéru architekt.

Odkaz purismu

Požadovanou vzdušnost a stylovou čistotu zajistily interiéru i zdánlivé detaily, jakými je například nadstandardní osazení dveří do skrytých zárubní, aby byly dveře přirozeným pokračováním zdí a nijak na sebe neupozorňovaly.

Jednotícím prvkem se stala velkoformátová slim keramika s rozměry 1 x 3 m a tloušťkou 4 mm. Použita je nejen v koupelně a ve sprše, kde je jí obložen i strop sprchového koutu, vnitřní strana koupelnových dveří, ale také jako obklad stěny s TV, a dokonce jako finální materiál dvířek kuchyňské linky, kde byl zkombinován s lakovanými povrchy.

„Díky takto velkým formátům, které jsou kalibrované a zároveň řezané na paprsku, jsme docílili prakticky bezespárého řešení obkladů a dlažeb, což je nejen esteticky zajímavé, ale i velmi praktické,“ popisuje architekt pozitiva užití netypického obkladu.

Jeden zajímavý celek

Interiér tak zlehka navozuje atmosféru prvorepublikových domů a vil ve stylu organického funkcionalismu, čemuž nahrává i prosklená stěna v jídelní části, oblá knihovna v obývacím pokoji a v neposlední řadě volba osvětlovacích těles.

K funkcionalistickému odkazu se hlásí také kompaktní nábytek v pracovně. Ten se pro změnu drží přísně pravoúhlých linií a typické kombinace dvou kontrastních barev.

U sedacího nábytku je kladen důraz na pohodlí, neutrální barevnost pak tlumí jeho možnou dominanci, neboť otevřený společenský prostor si vysloveně říká o to, aby byl vnímán jako jeden zajímavý celek.

Násobný efekt

Další výrazný prvek designu představují zrcadla. Opticky násobí prostor ve vstupní hale, kde mají skříně i zrcadlové sokly.

Největšího efektu dosahují v koupelně, jejíž tři stěny jsou obloženy podsvícenými zrcadlovými skříňkami, čímž vytvářejí dojem „nekonečného prostoru“.

Spokojenost rovná se další spolupráce

Spokojenost majitelů s přerodem holých stěn na domov jejich představ nejlépe dokládá skutečnost, že se rozhodli ještě následně oslovit architekta Povolného ohledně vyřešení barevnosti dětského pokoje.

Z jeho návrhů u nich zvítězila tapeta ve formě samolepicí řezané grafiky s motivy počasí.