Hlavní obsah

Vybíráte mop? Zvolíte klasiku, nebo robota?

Novinky, Zboží.cz
PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Vytírání podlah nepatří k nejoblíbenějším domácím pracím. A tak není divu, že na trhu existuje spousta šikovných pomocníků, kteří nás ušetří nutnosti klečet s hadrem v ruce a máchat se donekonečna ve špinavé vodě.

Foto: Profimedia.cz

Mopy můžete vybírat podle typu i podle druhu podlahy, kterou s ním chcete vytírat.

Článek

Spousta domácností s tvrdými podlahovými povrchy je proto vybavena mopem, u něhož výše popsané peripetie s vytíráním podlahy odpadají. Někteří výrobci přišli dokonce s mopy robotickými. Který je pro vás ten pravý?

Klasické úklidové mopy

Klasický mop má hlavici s textilním návlekem, který nahrazuje v úvodu zmíněný hadr. Zatímco u prvních modelů člověk ještě musel návlek máchat ručně, dnes už je kontaktu se špinavou vodou ušetřen.

Moderní mopy totiž mají rotační systémy, které při ždímání ruce zcela nahradí. Tyto rotační systémy jsou dvojího druhu – automatický (ten je uložen přímo v hlavici mopu), nebo externí (po vložení mopu do ždímacího koše stačí sešlápnout pedál a mop je vyždímaný).

Mopy můžete vybírat jednak podle typu hlavice, jednak podle typu podlahy, kterou s ním chcete vytírat.

Obecně lze mopy rozdělit na:

  • třásňové – tradiční mopy, které skvěle absorbují vlhkost a snadno se dostanou i na těžko přístupná místa,
  • ploché – univerzální mopy, jež se hodí na vytírání větších ploch, a u nichž lze měnit druh návleku podle typu povrchu,
  • rotační – hlavice mopu je uchycena na otočném kloubu, který výrazně usnadňuje ždímání, mohou být třásňové i ploché.

05_rijen_Zbozi_Vybirame mop_1

1. Vileda Easy Easy Mocio set, od 738 Kč 2. Spontex Express systém, od 777 Kč

3. Bona Spray Mop Curve, od 739 Kč

Dalším z kritérií výběru mopu by měl být typ povrchu, na který jej budete při úklidu používat. Každá podlaha totiž vyžaduje odlišný přístup.

  • Dlažba – hodí se na ni třásňový i plochý mop (u něj se však vyplatí pořídit hrubší textilní návlek, aby zachytil i špínu ukrytou ve spárách).
  • PVC, lino, marmoleum, vinylové podlahy – vzhledem k poměrně nízké náročnosti těchto povrchů na údržbu můžete vytírat jak třásňovým, tak plochým mopem. Třásňový oceníte v místnostech zaplněných nábytkem, plochý naopak na větší plochy (hodí se univerzální návlek z mikrovlákna).
  • Dřevo, laminát, korek – na tyto povrchy zvolte spíše plochý mop (s jemným návlekem z mikrovlákna), protože zmíněné materiály jsou velmi citlivé. Doporučují se vytírat téměř „nasucho“, proto je dobré pořídit si na ně mop s kvalitním ždímacím systémem.
  • Kamenná podlaha – byl by velký omyl myslet si, že kámen snese všechno. Naopak, na tyto podlahy je třeba používat ploché mopy s extra jemným návlekem z mikrovlákna.

05_rijen_Zbozi_Vybirame mop_2

1. Vileda Easy Wring Ultramat Mop, od 887 Kč 2. Mop set Easy Profi s pedálem, od 479 Kč

3. Leifheit Sada Twist system XL new, od 870 Kč

Robotické mopy

Pokud ovšem přemýšlíte, jak vytírání podlahy definitivně vyškrtnout ze seznamu domácích prací, které vám berou čas i energii, pak je pro vás řešením přenechat tuto povinnost zcela moderní technice. Ano, mluvíme o robotických mopech.

Tito pomocníci zvládnou vaše podlahy zbavit nečistot úplně sami, stačí je nechat „běhat“ po bytě a sledovat, jak vám špína mizí před očima. Úklid jim většinou nezabere víc času než vám, navíc většina robotických mopů je konstruována tak, aby se dostaly i pod nábytek (jsou vysoké jen pár centimetrů).

Tyto mopy jsou vhodné prakticky na všechny druhy podlahových povrchů. Jejich nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, ale i v této kategorii je cenové rozpětí poměrně široké, takže si vybere každý. A čas, který díky robotickému pomocníkovi ušetří, je k nezaplacení.

05_rijen_Zbozi_Vybirame mop_3

1. iRobot Braava 390 Turbo, od 8 989 Kč

1. iRobot Braava 390 Turbo, od 8 989 Kč 2. iRobot Braava 380 Turbo, od 7 989 Kč

3. Vileda Virobi Slim, od 840 Kč

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám