Hlavní obsah

I do panelákového bytu se hodí výrazné designové prvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho z představ o pěkném bydlení můžeme realizovat i v bytě v panelovém domě. Do hry o naše představy vstupuje především statika a mnoho dalších podmínek, které jsou ve vícepodlažních domech nedotknutelné. I tak můžeme byt specificky upravit, například výraznými prvky, jako v případě paní Hany.

Foto: Vizualizace Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (11x)

Článek

Ještě než začneme jednat s architekty a stavebními firmami, měli bychom si ujasnit základní a nejdůležitější otázku: Co od rekonstrukce očekáváme?

Dopis od čtenářky Hany
Dobrý den, koupila jsem si byt v panelovém domě a pro jeho rekonstrukci jsem hledala inspiraci na portálu Novinky a dalších webech zabývajících se bydlením. Inspiraci jsem hledala především v bytech se stejným půdorysem, jako je ten můj. Velmi mne zaujala jedna proměna, kterou v minulosti dělala návrhářka Kateřina Mlejnková. Hlavně se mi líbilo obložení okna v obývacím pokoji. Obracím se tedy na vás, zda byste mi také nenavrhli podobné uspořádání mého bytu. Srdečně zdravím a doufám, že mne vyberete.
Hana Kratochvílová, Pardubice

Obložení okna v obývacím pokoji

Jak vyplývá z uveřejněného dopisu, oslovila bytovou návrhářku Kateřinu Mlejnkovou čtenářka, která si koupila byt v panelovém domě, a hledala inspiraci na webech a portálech o bydlení.

Zaujaly jí především byty se stejným půdorysem a líbila se jí proměna, kterou návrhářka v minulosti dělala.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní rozvržení bytu

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Hlavně ji zaujalo obložení okna v obývacím pokoji. „Vycházela jsem tedy z tohoto požadavku a dále jsem se snažila do návrhu rekonstrukce vklínit ještě pár dalších věcí, které by měly byt ozvláštnit," doplňuje Kateřina Mlejnková.

Pastelové barvy a masivní dřevo

Jedná se o single mladou ženu, která si přeje vytvořit moderní interiér, jenž bude počítat se sezením v okně v obývacím pokoji. Koupelna a WC musí zůstat oddělené.

Čtenářka by chtěla vytvořit nějaké originální výtvarné prvky a použít designové zařizovací předměty. Potřebuje v daném prostoru umístit pracovní místo, které by ale nemělo být v ložnici.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dalším požadavkem je velká knihovna nejen na knihy, ale i na další různé písemné materiály, případně na designové předměty. Čtenářka dále "prozradila", že má v oblibě pastelové barvy a masivní dřevo.

Vstup do kuchyně z obýváku

„Co se týče dispozice bytu, vycházela jsem z minulé proměny. Spojením dvou pokojů vznikl velký obývací prostor, z předsíně je vstup do koupelny a na WC a také do jediné ložnice v bytě. Vstup do kuchyně je nyní z obýváku," vysvětluje bytová návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Výrazné dekorativní prvky

V celém bytě byla navržena podlaha v tmavém provedení z masivních parket. Dveře návrhářka rovněž "osadila" nové, s větší výškou. Velmi dominantní barvou v celém bytě je pastelová hnědorůžová, která je použita na většině nábytku. Především na obložení okna a knihovny, na kuchyňskou linku a na většinu skříněk.

Dílem jsou pak použity odstíny šedé, šedý mramor a akcenty bílé a černé. Podle požadavků čtenářky bylo zvoleno několik výrazně dekorativních prvků, které byly použity na textil, doplňky, tapety a také designová svítidla, křesla a jídelní stůl.

Dominantním prvkem je obrazová tapeta

V předsíni byla navržena vestavěná skříň, také samostatně stojící věšák. Prostor je velmi malý, jsou v něm patery dveře, včetně vchodových.

V ložnici je standardní vybavení, vestavěná skříň, prádelník, dvoulůžková postel a křeslo. Dominantním prvkem je obrazová tapeta.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Na WC je umístěna i pračka a skříňky na uložení úklidových věcí. V koupelně je jen vana a umyvadlo, prostor je opravdu minimální.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V kuchyni malá linka, ale plně funkční

Co se týče kuchyně, jde o malou linku, ale plně funkční, vybavenou i vestavnou myčkou nádobí. Nechybí designová chladnička.

Jediný velký prostor je obývák, který je multifunkční, a v němž byly vytvořeny jednotlivé, na sebe navazující zóny.

Multifunkční jídelní kout

Obložení okna u dveří do kuchyně je součástí relaxační zóny, kde jsou umístěny odkládací stolky a křesla zhotovené z masivního dřeva. Uprostřed místnosti je sjednocující a multifunkční jídelní kout s kulatým stolem a židlemi.

Celým prostorem se táhne na míru navržená knihovna, která přechází i přes dveře do předsíně a kuchyně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Požadovaný pracovní kout

Na protější straně je prostor esteticky oddělen obrazovou tapetou v prostoru jídelního stolu. Vlevo od ní je odpočinkový kout s TV, vpravo vestavěná bílá skříň, která byla do obývacího pokoje umístěna s ohledem na malé možnosti ukládání věcí v bytě. U balkónu byl pak navržen požadovaný pracovní kout.

Výtvarně zajímavý prostor

„Snažila jsem se navrhnout atypický a výtvarně zajímavý prostor, který ale vychází z pevně daného půdorysu bez zbytečných stavebních vychytávek. Všechny zajímavé prvky v bytě jsou jen estetického charakteru a v designovém provedení," poznamenává na závěr bytová návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Kateřina Mlejnková
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997 - 2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám