Zadání přestavby bylo jasné. Stávající kuchyň s oknem do dvora předělat na ložnici a v původní obytné místnosti vybudovat obývák s kuchyňským a jídelním koutem.

WC spojené s koupelnou bylo ponecháno, ale prostor koupelny dostal jiné parametry a WC se alespoň opticky oddělilo pomocí vnitřní dělicí příčky.

Prostorná ložnice a úložné prostory

Byt tedy splňuje bezezbytku požadavek investorky, aby byl reprezentativní a dispozičně variabilní a tím i atraktivní v případě, že by došlo později k jeho pronajímání.

Zároveň nabízí komfortní útočiště v podobě prostorné ložnice a také úložné prostory, které mohou být zbudovány jak v ložnici, tak i v prostorné předsíni.

Zateplení a výměna oken

Byt je situován v cihlovém bytovém domě v pražských Strašnicích. Dům byl postaven pravděpodobně v padesátých letech minulého století, kromě zateplení obvodového pláště a výměny původních dřevěných oken za plastová neprodělal žádné renovace.

Několik nevhodných úprav

Na druhé straně předmětná bytová jednotka prodělala v minulosti několik nevhodných a diletantských stavebních úprav, které se týkaly především dispozice a vnitřního vybavení. Inženýrské sítě přitom byly ponechány, až na některé fragmenty, v původním stavu.

Veškeré stávající technické zařízení, včetně rozvodu vody, kanalizace, topení a elektroinstalace, bylo již v havarijním stavu. Byt byl několik let pronajímán a nájemníky totálně „odbydlen“ a poničen.

Kompletní rekonstrukce

Podlahy byly v různých výškách nekvalitně provedeny a poničeny, vykazovaly značné nerovnosti. Stěny rovněž vykazovaly značné nerovnosti a bylo nutno je v některých částech pracně vyrovnávat a v případě příček i odbourat.

Bylo nutno provést kompletní rekonstrukci všech prostor bytu, včetně výměny a srovnání podlah a dveří.

Výběr firmy

Investorka žádnou zkušenost s rekonstrukcí neměla, rozhodla se proto dát důvěru renomované stavební společnosti s bohatou realizační minulostí a výbornými referencemi, které byly příslibem serióznosti, profesionality a kvality.

Se zástupcem firmy konzultovala stavební zásah do bytu a nechala si od něj zpracovat nabídku na realizaci díla.

Jednoduchý projekt

Zástupce firmy Nabastav ing. arch. Jakub Acsay v rámci přípravy zakázky na základě návrhu a výběru konkrétního zařízení vypracoval jednoduchý projekt stavby, včetně detailních barevných návrhů koupelny a WC.

Poté, co zákaznice návrhy odsouhlasila, započala rekonstrukce přesně dle vypracovaného projektu a plánovaných termínů.

Moderní duch a jednoduchost

Projektant stavební společnosti prováděl během realizace dozor a kontrolu stavby. Byt je dnes po rekonstrukci oproti původnímu stavu dispozičně užitečnější a prostornější, bez jakýchkoli bariér, neboť se povedlo podlahy srovnat do jedné úrovně. Celý výraz bytu je v moderním duchu a jednoduchosti.

Napojení na instalační šachtu

Byt se nachází ve třetím nadzemním podlaží cihlového domu. Základní dispozice byla pozměněna. Původní interiérové příčky byly postaveny z cihel. Koupelna a WC tvoří samostatné jádro dispozice a spolu s kuchyní jsou přímo napojeny na průběžný světlík a instalační šachtu domu.

Pračka se sušičkou netradičně v ložnici

Ze samostatné kuchyně vznikla připojením části předsíně prostorná ložnice. Kuchyně byla přesunuta do obývacího pokoje. Kuchyňský kout spolu s jídelním je součástí obývacího pokoje.

V koupelně je umístěna vana, ke které přiléhá umyvadlo se skříňkou.

Toaleta je nově závěsná se zabudovaným splachovacím systémem a v rámci koupelny je umístěna v samostatném, částečně odděleném prostoru. Pračka se sušičkou je umístěna netradičně v ložnici, kde je součástí vestavěné skříně.

Akcent barevné kompozice

Zákaznice vybrala obklady převážně ve vanilkové a hnědé barevné kombinaci formátu 20 x 50 cm. Místy se použila červená barva obkladu jako akcent barevné kompozice. Dlažba je navržena tmavě hnědá formátu 45 x 45 cm.

Barevné plochy obkladů jsou míněny tak, aby z koupelny vycházel pocit většího prostoru, proto je volena převážně světlá barevná kombinace stěn. Dlažba je jednolitá a svou tmavou barvou je v kontrastu proti zbytku koupelny.

Sádrokartonové podhledy

V koupelně a na WC byly provedeny sádrokartonové podhledy s bodovými světly, které propůjčují prostoru svěží a moderní design a poskytují příjemné rozptýlené světlo. Podhledy byly využity rovněž k vedení elektroinstalace.

Svěží a prosvětlený prostor

Podlahy v bytě jsou řešeny jako plovoucí laminátové lamely se zámky klik ve svěžím dekoru bílého dubu. V celém bytě bylo potřeba zbrousit a vyrovnat podkladní vrstvy tak, aby podlaha probíhala v jedné úrovni.

V celém bytě byly osazeny obložkové laminátové dveře, v dekoru dřeva wenge, které barevně opět kontrastuje podlahovému vzoru.

Důkladný stavební průzkum

Byt nebyl již před rekonstrukcí obýván. Bylo tak možné udělat důkladný stavební průzkum, což velice pomohlo k poměrně přesnému určení rozsahu rekonstrukčních prací, a tedy i ceně. Veškeré stávající rozvody vody, kanalizace a elektro byly nahrazeny novými.

Podlahy a stěny vykazovaly značné nerovnosti. Všechny tyto okolnosti byly řešeny již v projektu, proto i následná rekonstrukce, především její rozpočet, dopředu s těmito problémy a jejich řešením již počítal.

Bourání cihelných příček

Bylo nutno odstranit staré nátěry, obklady a místy omítky, a dokonce vybourat cihelné příčky i v místech, kde to nebylo podmíněno dispozičním řešením.

Dále byly provedeny kompletní podklady podlah a jejich vyrovnání tak, aby mohla být položena finální nášlapná vrstva. Všechny původní dveře a zárubně byly vybourány, otvory byly začištěny a připraveny pro nové obložkové zárubně a dveře s laminátovým povrchem v dřevěném dekoru.

Průběh stavby bez komplikací

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru, i koordinaci jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Prostory domu byly dostatečně zabezpečeny a utěsněny proti prachu a nečistotám.

Rovněž probíhal úklid společných prostor domu, aby ostatní nájemníci byli probíhající rekonstrukcí obtěžováni co možná nejméně. Díky opatrnosti a ohleduplnosti pracovníků firmy se předešlo zbytečnému poškození povrchů ve společných prostorách domu při provádění rekonstrukčních prací.

Cítím se tu opravdu jako doma

V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem realizační firmy a stavebníkem, jejichž důsledkem bylo též hladké závěrečné předání stavby.

„Myslím si, že se celková rekonstrukce mého malého bytu povedla, a já se tu cítím opravdu jako doma," poznamenává s úsměvem majitelka bytu.