Rekonstrukce proběhla hlavně kvůli prodeji, případně pronájmu bytu, takže byla provedena „univerzálně“. Byly hotové obě koupelny, renovace podlah, rozvod vytápění a elektroinstalace.

Původní stav

Původní stav

Nevyhovovaly koupelny

Majitelům v první řadě nevyhovovaly koupelny. Velkou rohovou vanu chtěli v rodičovské koupelně nahradit sprchovým koutem, v dětské zase nevyhovoval design koupelny ani typ zařizovacích předmětů.

Přáli si též návrh vybavení pokojů, hlavně kuchyně s obývacím pokojem.

Návrhy nové dispozice

„Jako vždycky jsme začali podrobným zaměřením bytu a následnou přípravou půdorysných návrhů nové dispozice,“ popisuje ing. arch. Radovan Demeter ze společnosti Kouba interier.

„Majitelé trvali na čtyřech obytných místnostech – ložnici, dětském pokoji, pokoji pro hosty a obývacím pokoji s kuchyní. Též měla zůstat zachována původní šatna – jako pracovna majitele. V takto velkém bytě jsou též standardem dvě koupelny,“ dodává architekt.

Využít prostornou chodbu

„V úvodním návrhu jsme se snažili pracovat s požadavkem majitelů, aby největším pokojem byl dětský pokoj, s dvoukřídlými dveřmi a velkým oknem. I ostatní místnosti jsou prostorné, což je pro tuto lokalitu typické.

Nicméně je nelogické, aby hlavní obytný prostor bytu zabíral pouhých 20 procent jeho velikosti. Zároveň jsme chtěli využít prostornou chodbu,“ popisuje Demeter.

V umístění kuchyně došlo k zásadní změně

V nové dispozici došlo k zásadní změně v umístění kuchyně. Ta se nově nachází v prostoru chodby a je opticky propojena s obývacím pokojem dvoukřídlými dveřmi.

„Sestava je navržena tak, aby byla zachována příjemná komunikace osob v kuchyni i obývacím pokoji. Pracovní deska je tedy v prostoru, orientována k pokoji a oknům. Pobyt v kuchyni se tak stává příjemnějším oproti klasickému koukání na stěnu. Plyn, elektřina, voda, odpad i vzduchotechnika jsou zabudovány v sádrokartonové konstrukci lemující pracovní prostor,“ vysvětluje architekt.

Velký úložný prostor

V nikách jsou pak skryty hlavní úložné prostory a lednice. Bývalé WC je nově využito jako spíž s odvětráním do světlíku.

Vedle vstupních dveří je pak další velký úložný prostor – zčásti šatna a zčásti komora, obojí za posuvnými dveřmi. Stavebně oddělené zádveří od haly je opticky propojeno pomocí luxferové příčky a dveří posuvných do pouzdra.

Rozmístění zařizovacích předmětů

V obývacím pokoji je na ose okna prostorný jídelní stůl, u okna pak odpočinková část se sedačkou a TV.

V ložnici rodičů je dvoulůžko, šatní skříň a vstupuje se z ní do pracovny a rodičovské koupelny. V koupelně je nově sprchový kout, WC bylo posunuto.

„Důležité jsou též úložné prostory, velmi rádi realizujeme skryté zrcadlové skříňky, což jsme udělali i v obou koupelnách,“ doplňuje architekt.

Malá pracovna majitele bytu je především praktická, opět s důrazem na úložný prostor.

K dětskému pokoji koupelna

Dětský pokoj využívají dvě malé holčičky, dvě lůžka, dva stolky a opět dostatek úložného prostoru. K pokoji přísluší dětská koupelna s vanou. V malé technické místnosti je kotel a pračka. Poslední pokoj je určen pro hosty.

Barevné ladění

Majitelé měli jasnou představu jen o koupelnách, přáli si je barevné, živé.

„Do dětské jsme tedy vybrali šedofialový obklad s mozaikou, rodičovská je v kombinaci růžové a šedé. Zde jsme uplatnili velkoformátové obklady, samozřejmostí je pak přesná pokládka včetně tzv. kamenických rohů,“ vysvětluje Demeter.

Pracovna majitele v tmavém

Nábytek měl být, podle požadavků majitelů bytu, spíš tmavší. Chodbu nechtěli architekti příliš zatěžovat nějakým tmavým dřevodekorem, shodli se s majiteli nakonec na použití vysokotlakých laminátů v krémové barvě.

Z těch je provedena kuchyňská linka, pracovní deska je z corianu. Pracovna je pak v tmavém dřevodekoru.

Původní kovové zárubně

Dveře v bytě zůstaly původní v kovových zárubních, nově natřených na černo. Nové zárubně pro otočné i posuvné dveře byly vybrány také kovové. Parkety v celém bytě byly po dokončení rekonstrukce znovu přelakovány, v pokoji pro hosty byly položeny nové.

Střet kultur

„Perličkou rekonstrukce bylo hledání kompromisů mezi různými estetickými požadavky na výsledek, souvisejícími se střetem kultur majitelů bytu a naší firmy, jelikož klienti pocházejí z daleké země,“ dodává s úsměvem architekt.

Vizitka
Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.
Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.
Ing. arch. Radovan Demeter *1988
Je absolventem oboru architektura a urbanismus na Technické univerzitě v Bratislavě. V rodinné firmě Kouba interier pracuje na stavebních zakázkách a úspěšně zpracovává návrhy interiérů pro klienty firmy.