Zadání znělo ponechat dispoziční řešení bytu, pouze zrekonstruovat a modernizovat koupelnu včetně změny rozmístění vybavení.

Zásadní změnou pak bylo nahrazení stávající vany čtvrtkruhovým sprchovým koutem. Do koupelny byly osazeny též nové obložkové zárubně s laminátovými dveřmi.

Bytová jednotka v dobrém stavu

Byt se nachází v cihlovém bytovém domě v pražských Strašnicích. Tento dům byl postaven ve čtyřicátých letech minulého století a do dnešní doby neprošel žádnou zásadní rekonstrukcí.

Bytová jednotka byla v devadesátých letech minulého století částečně renovována a udržována v celkem dobrém stavu.

Avšak veškeré stávající technické zařízení, včetně rozvodu vody, kanalizace a elektrických rozvodů, je již zastaralé a nevyhovuje současným trendům.

Zkušenosti z předchozí přestavby

Investorka má s rekonstrukcemi již zkušenost z doby, kdy realizovala přestavbu bytu, ve kterém v současnosti bydlí. Věděla, že pokud má rekonstrukce proběhnout hladce a v termínu tak, aby nový nájemník nebyl omezen, měla by realizaci díla svěřit renomované stavební společnosti s realizační historií a dobrými referencemi.

Se zástupcem vybrané firmy konzultovala stavební zásah do bytu a nechala si od něho zpracovat jednak nabídku na realizaci díla a také jednoduchý projekt.

Projektant v rámci přípravy zakázky na základě návrhu a výběru konkrétních obkladů a zařízení zahrnul do projektu stavby i detailní barevné návrhy koupelny s toaletou. Poté, co investorka odsouhlasila návrh, se rekonstrukce rozjela přesně dle vypracovaného projektu.

Během realizace přestavby byl vykonáván stavební dozor. Koupelna je dnes po rekonstrukci oproti původnímu stavu dispozičně užitečnější. Získala zcela jiný ráz a je dokonce prostornější oproti původnímu stavu.

Pračka nakonec v koupelně

„Byt se nachází ve čtvrtém nadzemním podlaží cihlového domu. Koupelna je spojena s toaletou. Původní dispozice koupelny se nezměnila. Změna spočívala pouze v novém rozmístění zařizovacích předmětů tak, aby lépe vyhovovaly provozu v místnosti. Zásadní pak byla výměna původní vany za sprchový kout a klasického kombi WC za závěsné s podomítkovým splachovacím systémem.

Koupelna je přímo napojena na průběžnou instalační šachtu domu. Ostatní prostory bytu zůstávají ve své dispozici nezměněny. Pro pračku se také nakonec našlo místo v zrekonstruované koupelně," poznamenává ing. arch. Jakub Acsay z realizační firmy Nabastav.

Barevná kombinace vytváří svěží dojem

Investorka vybrala obklady převážně v moderní šedobílé barevné kombinaci formátu 20 x 40 cm. Dlažba je navržena šedá formátu 45 x 45 cm.

Barevné plochy obkladů jsou komponovány tak, aby byla zvýrazněna jejich hmotová rozmanitost. Například přizdívka s pilířem ve sprše je zvýrazněna kontrastem barev.

Přizdívka slouží jako odkládací plocha jednak ve sprše, dále probíhá nad závěsnou toaletou. V ose přizdívky je vystavěn pilíř, který je podporou pro kotvení rámu sprchové zástěny.

Zvolená barevná kombinace vytváří svěží dojem. Dlažba je jednolitá a svým tmavším odstínem kontrastuje se světlejšími obklady.

Rozsah rekonstrukčních prací

Byt byl před rekonstrukcí užíván nájemníkem. Podle plánů budovy a zaměření koupelny bylo možno určit zhruba rozsah rekonstrukčních prací.

Detailní řešení pak vyplynulo v průběhu stavby. Například průzkum napojení rozvodů do stoupaček a podobně.

Po detailním prozkoumání veškerých rozvodů bylo rovněž rozhodnuto stávající rozvody vody, kanalizace a elektroinstalaci nahradit novými prvky, které budou odpovídat současným trendům bezpečnosti.

Posunutí dveřního otvoru

Bylo také nutné odstranit staré obklady a omítky, vyrovnat veškeré nerovnosti a provést štuky v prostoru nad obklady a na vstupní stěně z předsíně. Byla částečně odkryta instalační šachta, aby bylo možno napojit rozvody instalací do stoupaček a osadit nové ventily. Okénko do domovního světlíku bylo nahrazeno novým plastovým, o poznání větším.

Dále bylo, z důvodu prostoru pro umístění pračky, nutno posunout dveřní otvor více doprostřed vstupní stěny. Při té příležitosti bylo rozhodnuto nahradit stávající ocelové zárubně obložkovými. Nové dveře jsou laminátové v bílé barvě.

Ohleduplnost k dalším nájemníkům

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru i koordinaci jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Prostory domu byly dostatečně zabezpečeny a utěsněny proti prachu a nečistotám.

Rovněž v době rekonstrukce pracovníci prováděli úklid společných prostor domu, aby ostatní nájemníci byli probíhající rekonstrukcí obtěžováni co možná nejméně. Díky opatrnosti a ohleduplnosti pracovníků firmy se předešlo zbytečnému poškození povrchů ve společných prostorách domu.

Výsledek předčil očekávání

V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem realizační firmy a také stavebníkem, což napomohlo hladkému předání provedené rekonstrukce do provozu. Nový nájemník se mohl nastěhovat.

„S celkovou rekonstrukcí jsem nadmíru spokojena, všechno probíhalo klidně, jednotliví pracovníci se na stavbě střídali podle velmi přesného harmonogramu a výsledek předčil mé očekávání," poznamenává s úsměvem paní Linda.