Zvolili variantu pronájmu

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století se nastěhoval do bytu 3+1 v menším městě u Prahy.

V bytě založil a vychoval rodinu a v okamžiku, kdy se potomci osamostatnili, a naskytla se možnost přestěhování do rodinného domu, zůstal byt volný, ale jelikož o jeho prodeji nikdy ani nezauvažoval, zvolil variantu pronájmu.

Dispoziční návrh úprav od architektky

Po nějaké době začal mít větší potřebu navštěvovat své potomky s vnoučaty ve svém původním působišti a mít zde opět vlastní zázemí, což přesně splňoval původní byt, neboť dojíždění přes celou Prahu nebývá moc pohodlné.

Tak se rozhodl ze svého prvního bydliště vybudovat víkendový byt. Vzhledem k tomu, že s rekonstrukcemi neměl velké zkušenosti, nechal si vypracovat dispoziční návrh stavební úpravy od bytové architektky, kterou mu doporučil syn.

Zadání bylo jasné: zvětšit koupelnu a pracovní prostor v kuchyni

Byt je situován ve čtvrtém patře menšího bytového domu, který již prošel částečnou rekonstrukcí, zateplením obvodového pláště s výměnou oken a zateplením střechy.

Navržené změny

Navržené změny

V samotném bytě již jedna menší rekonstrukce před lety proběhla, to bylo v době, kdy byl byt pronajímán, ale její stav již neodpovídal dnešním potřebám a požadavkům.

Zadání bylo jasné, zvětšit koupelnu a pracovní prostor v kuchyni, a to i na úkor velikosti obývacího pokoje.

Celá zakázka na klíč

V návrhu dispozičního uspořádání měl již majitel po koordinaci s architektkou jasno, měl zpracovanou projektovou dokumentaci a zbývalo jen zajistit dodavatele stavby.

Vzhledem ke své nezkušenosti v tomto oboru, chtěl vybrat dodavatele stavby, který mu zajistí celou zakázku na klíč včetně stavebního dozoru, což se mu podle jeho vlastních slov až na pár drobností, bezpochyby podařilo.

Obrátil se na renomovanou stavební společnost specializující se zejména na rekonstrukce interiéru bytů. Celá realizace byla dohodnuta za jasných podmínek ve smlouvě před samotným zahájením.

Součástí byla přesná specifikace vybraného vybavení a montážní a kladečský plán obkladů a dlažeb, což je velmi důležité, neboť je hned zpočátku jasná pozice instalačních rozvodů a pozice jednotlivých částí obkladů a dekorů.

V koupelně vznikla sprchová nika

Mezi koupelnou a kuchyní byla vybourána původní umakartová stěna a současně byla vybourána dělící stěna mezi koupelnou a obývacím pokojem, aby bylo možné do koupelny pohodlně umístit sprchový kout, umyvadlo s pultem a skříňkami a prostor pro pračku.

Nové příčky byly vyzděny z plynosilikátových tvárnic dle navržené dispozice.

V koupelně vznikla sprchová nika, v níž je osazen podlahový žlab se spádovanou dlažbou a v čele je osazena skleněnými sprchovými dveřmi.

Toto je v současné době velmi populární řešení, neboť umožňuje vytvořit sprchový kout libovolných rozměrů, oproti klasickým sprchovým vaničkám, jejichž rozměrová škála je samozřejmě omezena, jak říká manažer Martin Klíma z dodavatelské společnosti.

Vyzděné odkládací poličky

Důraz je nutno klást na zcela bezchybné provedení hydroizolační stěrky na stěnách a podlaze takto vytvořeného sprchového koutu.

Vedle sprchové niky vznikla druhá nika, ve které je prostor pro pračku, před níž byl osazen otopný trubkový radiátor. Ten je napojen v podlaze na teplovodní topný systém objektu a současně obsahuje topnou tyč s termostatem pro možnost přitopení mimo topnou sezónu.

Nad pračkou byly vytvořeny vyzděné odkládací poličky.

Celou protější stěnu koupelny tvoří vyzděný pult, do nějž je osazeno nábytkové umyvadlo, pod pultem jsou namontovány zavěšené skříňky, a nad umyvadlem je zrcadlová galerka se dvěma skříňkami po obou stranách.

Závěsné WC s bidetovou tryskou

WC bylo použito závěsné s bidetovou tryskou, která je již součástí keramiky WC a je připojena na směšovací podomítkovou armaturu umístěnou na stěně vedle toalety, což umožňuje využít WC jako bidet.

Přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou WC, je zajištěn podobkladovými dvířky, která jsou v zavřeném stavu téměř neviditelná, neboť obložený povrch splývá s okolním obkladem.

LED pásek pro nepřímé osvětlení

V kuchyni došlo k přípravě rozvodů pro montáž kuchyňské linky, včetně napojení vzduchotechniky.

V dotčených částech bytu byly po rozvodech elektroinstalací začištěny drážky, provedena vyrovnávací stěrka a povrch vyštukován. V obývacím pokoji vznikla na čelní stěně sádrokartonová kapsa, která v sobě ukrývá LED pásek pro nepřímé osvětlení.

Přechodové linky v kombinaci s mozaikou

Obklady v koupelně a na WC majitel zvolil s přechodovými linkami v kombinaci s mozaikou na vystupujících čelech pultu a poliček.

Dlažba je jednolitá ze stejné série. Dlažba v chodbě byla volena s ohledem na přiléhající parketovou podlahu v obývacím pokoji, takže její dekor imituje povrch dřeva.

Vyhovuje potřebám majitele bytu

Dveře do kuchyně byly voleny z hlediska úspory prostoru jako posuvné do stavebního pouzdra, ostatní dveře byly osazeny tradičně, tedy s panty, upevněnými v zárubních s obložkami.

Zvětšený prostor koupelny a kuchyně zcela vyhovuje potřebám majitele a zcela vykompenzuje částečnou ztrátu prostoru v obývacím pokoji.