A tak vám opět předkládáme, obrazně řečeno, další splněné přání.

Dopis od Jany
Dobrý den,
bydlíme s přítelem a se psem v panelovém bytě 1+1 s balkónem. Velký pokoj (1) je zařízen jako ložnice a obývací pokoj najednou – je tam nejen manželská postel, ale i obýváková stěna s televizí, pracovní stůl s počítačem a křesla s konferenčním stolkem. Pokud máme návštěvu, zveme ji do této místnosti, a to je často nepraktické. Oproti tomu kuchyň (2) není ani zdaleka využita – kuchyňská linka zabírá sotva polovinu délky místnosti a ve zbytku této "nudle" je další stůl s počítačem, prádelník a jídelní stůl.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

"Kumbál" (4) slouží jako prostor pro skladování věcí, stejně jako druhá předsíň (3), kde jsou kromě stoupačky už jen vestavěné skříně. Abychom oddělili obývací pokoj od ložnice, rádi bychom ponechali obývací část v současném obývacím pokoji (1), ložnici přesunuli do současné kuchyně (2) a prostor předsíně 3 a kumbálu (4) přebudovali na kuchyň i s menším jídelním stolem.
Původní stav

Původní stav

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Právě s posledně zmíněnou částí přestavby bychom potřebovali poradit. Stěna mezi předsíní (5) a kumbálem s druhou předsíní (4 a 3) je nosnou zdí, nelze s ní tedy hýbat, a pro kuchyň nelze využít další prostor zmenšením předsíně (5). Stejně tak je nutné zachovat stoupačku v předsíni (3).
Stoupačkou vede jak rozvod teplé a studené vody, tak odpad a odvod do digestoře. V obou místnostech je rozvedena elektřina jen na svícení, ale není problém zde dodělat elektrické zásuvky. Nemáme velké nároky na přístrojové vybavení kuchyně - v plánu je pouze vestavěný elektrický sporák s troubou a mikrovlnná trouba. Uvítali bychom však větší pracovní plochu na vaření a jednoduchý dřez.  

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dále by bylo potřeba do prostoru umístit lednici, skříň na potraviny a buď malý jídelní stůl, nebo pult. Preferujeme světlé barvy a přírodní materiály. Nepředpokládáme využití žádného nábytku ze současné kuchyně. Co se týče finančních možností, jen těžko odhadujeme potřebné náklady na podobnou akci. Děkuji a budu doufat, že se nám společně podaří vyřešit náš problém s přestavbou našeho bytu.
S pozdravem Jana K. Praha

Shrnutí požadavků

  • dvě osoby + pes v bytě v panelovém domě 1+1 s balkónem
  • v největším pokoji by rádi měli v budoucnu obývací pokoj a ve stávající kuchyni ložnici, předsíň by chtěli spojit s chodbou a komorou a vytvořit tam kuchyň s jídelním koutem
  • stěna mezi předsíní a komorou s druhou předsíní je nosná, nelze s ní tedy hýbat
  • stejně tak je nutné zachovat stoupačku v předsíni, stoupačkou vede jak rozvod teplé a studené vody, tak odpad a odvod do digestoře, v obou místnostech je rozvedena elektřina jen na svícení, ale není problém zde dodělat elektrické zásuvky
  • nemají velké nároky na přístrojové vybavení kuchyně - v plánu je pouze vestavěný elektrický sporák s troubou a mikrovlnná trouba, uvítali by však větší pracovní plochu na vaření a jednoduchý dřez, dále by bylo potřeba do prostoru umístit lednici, skříň na potraviny a buď malý jídelní stůl, nebo pult
  • preferují světlé barvy a přírodní materiály
  • nepředpokládají využití žádného nábytku ze současné kuchyně

Nosná stěna překážkou

Oslovila nás čtenářka, která bydlí s partnerem a pejskem v malém bytě 1+1 v panelovém domě. V současné době je byt nejen beze změn od původního stavu, ale také v dosti zanedbaném stavu. Byt je svou dispozicí samozřejmě nevyhovující a rovněž již nesplňuje podmínky současného bydlení.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Navíc se středem bytu nese nosná stěna, která musí být ponechána ve stávajícím stavu. Nyní je ve velkém pokoji zároveň obývací pokoj i ložnice, kde navíc obyvatelé bytu hostí návštěvy a běhá pejsek.

Preferují světlé barvy

Kuchyňská linka je už zastaralá, a navíc slouží i jako pracoviště pro modeláře lodí, partnera majitelky. Ta navrhuje změnit dispozici tak, aby se do stávající kuchyně přesunula ložnice a z velkého pokoje vznikl obývací prostor otevřený do předsíně, kde by v prostoru stávající chodby a komory měla být právě kuchyňská linka s jídelním koutem.

Navrhovaný stav

Navrhovaný stav

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nemají velké nároky na spotřebiče, preferují ale vestavěné. Uvítali by určitě větší pracovní plochu na vaření a lepší dřez. Dále by chtěli malý jídelní stůl nebo pult. Preferují světlé barvy a přírodní materiály.

Stavební změny minimální

Základní dispozici bytu jsem ponechala, a co se týče stavebních změn, ty jsou minimální. Malinko jsem upravila stěny, kde byla původně koupelna, je nyní kuchyňský kout otevřený do obýváku a koupelnu jsem přesunula do nevyužité chodby.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Komoru jsem záměrně ponechala, měla by sloužit jako šatna, přístup do ní je ale z koupelny. V takto malém bytě by to nemělo být na škodu, protože pokud bude jeden člověk ještě spát a druhý vstávat, používá právě koupelnu a šatnu, takže spící osoba není vůbec rušena.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Evokují lodní kajutu

Do celého prostoru jsem navrhla dlažbu, která je velmi kvalitní, jedná se o světlý jemný mramorový dekor s vysokým leskem.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Světle bílé jsou také všechny stěny a vše je doplněno červenými dveřmi s kruhovými okénky, která evokují lodní kajutu. A to proto, že partner majitelky je modelář lodí. S ohledem na to jsem se inspirovala i dále při volbě textilií a dřeva či jiných dekorativních prvků a barev.

Zvítězil sprchový kout

Dlažbu do celého bytu jsem volila i z toho důvodu, že jeho obyvatelé mají psa. S ohledem na údržbu a životnost je to nejvhodnější volba. Totožné dlaždice jsem použila i jako obklad WC a koupelny. V koupelně jsem místo vany dala přednost sprchovému koutu, který je navíc komfortní svou velikostí a opět s ohledem na pejska velmi praktický.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vešla se i pračka, kterou jsem stylově volila v červené barvě a k umyvadlu jsem samozřejmě zvolila skříňky s dostatkem úložného prostoru.

Jako zajímavost jsem navrhla dvě červená okénka, která jsou umístěna nad sebou a jsou ve stěně mezi předsíní a kuchyňským koutem. Díky nim tak prostupuje do předsíně světlo a jde i o zajímavý dekorativní prvek.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Knihovna s pracovním koutem

V obýváku jsem navrhla relativně velkou rohovou pohovku s potahem v námořnických pruzích a také skříňku pro TV. Na kuchyňskou linku navazuje pult, který slouží jako jídelní stůl.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Do ložnice jsem umístila velkou dvoulůžkovou postel, která je ale s ohledem na šířku pokoje přístupná pouze z jedné strany. V prostoru ložnice je u okna pracovní kout s knihovnou a malé úložné prostory.