Panelový dům na východním okraji Prahy postavený koncem sedmdesátých let minulého století, plocha 55 m² a dispozice 2+1, to byly parametry, s nimiž pracovala architektka při návrhu proměny části menšího bytu.

Kuchyň před rekonstrukcí

Kuchyň před rekonstrukcí

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Manželé Jitka s Jaroslavem v něm žijí od začátku a na vybavení a fungování interiéru už to bylo hodně znát. Po první změně, která se odehrála víceméně v koupelně a předsíni, a také po delší desetileté přestávce se majitelé nedávno rozhodli znovu, tentokrát pro velkou proměnu.

Na chyby se musí chytře, tentokrát bezchybně

„Manžel to nechal na mně a já na Kamile,“ říká s úsměvem Jitka o přípravě rekonstrukce. Majitelka se proto obrátila na dceru své dlouholeté kamarádky s přáním předělání obývacího pokoje.

Kuchyň a jídelna před rekonstrukcí

Kuchyň a jídelna před rekonstrukcí

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Architektce Kamile Douděrové bylo hned jasné, že pokoj není uzavřený prostor. Přiléhají k němu kuchyň, malá chodba a zádveří, a že tudíž bude muset rodinu přesvědčit o větší rekonstrukci, nebo alespoň návrhu, podle nějž by se do budoucna mohlo koncepčně postupovat. „Měla jsem volnou ruku a zadání znělo až prozaicky – všechno jinak, moderně a v kombinaci se zelenou,“ upřesňuje architektka.

Obývací pokoj před rekonstrukcí

Obývací pokoj před rekonstrukcí

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Z bytu už před lety zmizelo umakartové bytové jádro. Koupelnu se tehdy podařilo zvětšit spojením s toaletou, a zároveň vyšetřit místo pro malou šatnu v zádveří. Po rekonstrukci zbylo pár neduhů, které architektka nyní odstranila.

Malé změny začaly u vstupu

Na první pohled nevelké změny jsou v malém prostoru znát. Posuvné bílé dveře nahradily předešlé shrnovací v šatně a působí spíš jako posuvná příčka. Výměny se dočkaly stejně tak i dveře v koupelně, bílá barva celkově sjednotila koupelnu, šatnu a předsíň.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Nutností byla nová dlažba zádveří, původní byla totiž popraskaná, v některých místech vypouklá a vinou toho šly špatně otevírat vstupní dveře. Aby předsíň získala větší eleganci, která podle slov architektky právě v panelácích mnohdy chybí, je stěna proti vstupu obložena umělým pískovcem.

Nejenom kvůli úspoře místa je v předsíni designový závěsný věšák, komoda koresponduje s ostatním nábytkem vyrobeným na míru.

Zrcadlově obrácené hravé bydlení

„Zkosenou stěnu mezi ložnicí a obývacím pokojem vnímám jako další nešvar z předešlé přestavby. Rozhodla jsem se ji naopak zvýraznit a pojmout jako rodinnou galerii, v níž jsou v rámečcích fotografie, především vnoučat,“ dodává architektka. V obývacím pokoji byla dřív klasická stěna až do stropu, nábytek poskládaný tak, že zabíral příliš místa.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Kamila Douděrová obrátila zrcadlově dispozici, prohodila umístění televizní stěny, proti níž je nová pohodlná pohovka, o 90 stupňů otočila jídelní stůl. Architektce se povedlo vyřešit originální moderní interiér a neposkládat ho z notoricky známých typových kousků nábytku. Některé věci jsou v nadstandardu, například kožená pohovka či nábytek vyrobený na zakázku. Asymetricky různě odskakující skříňky dávají prostoru dynamiku a hravost.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Manželé původně uvažovali pouze o výměně dvířek v kuchyni. Zastaralé uspořádání se sporákem v rohové skříňce, navazujícím dřezem a nefunkční digestoří rozhodlo o kompletní výměně nábytku a vybavení kuchyně.

S barvou, jež má potenciál

Rodina nechtěla zpočátku měnit ani stávající laminátovou podlahu. Přestože dekor buku působil nemoderně a prozrazoval styl levných podlah z hobbymarketů. Nakonec ji v pokoji a kuchyni nahradila kvalitní plovoucí podlaha s dekorem širokých prken v šedém neutrálním odstínu. Po proměně převládají v bytě sice levnější, ale velmi vkusné materiály v kombinaci bílého matného lamina, které doplňuje dekor ořechu.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Dalším pojicím prvkem je zelená barva, která podle typologie symbolizuje naději, mládí, bezpečí a jistotu, údajně posiluje mezilidské vztahy. V každém případě ji architektka použila s citem. Objevuje se na židlích, koberci, sedacím pufu, zelený je i grafický vzor tapety, kterou majitelé odsouhlasili nejdřív a od níž se odvíjel návrh proměny.

Ing. arch. Kamila Douděrová
Majitelé se nakonec rozhodli pro razantní proměnu podle jednotného konceptu, takže jsem mohla od začátku do konce dohlížet na průběh prací. Respektovala jsem finanční možnosti investorů, vybírala levnější, ale kvalitní materiály. Díky tomu nepřekročily náklady na rekonstrukci dané finanční limity.
Použila jsem svěží odstíny, čímž část interiéru získala na objemu, je světlejší a útulnější. K tomu přispěly kupříkladu i dekor širokých prken nové podlahy či záclona přes celou šířku obývacího pokoje.