Hlavní obsah

Bohumín se pustil do záchrany secesního Národního domu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památkově chráněný Národní dům stojící na náměstí Svobody se snaží zachránit město Bohumín. Do jeho opravy vloží 48 miliónů korun.

Foto: Pavel Čempěl

Zchátralý památkově chráněný Národní dům v Bohumíně, který se město snaží zachránit

Článek

Jde o jednu z nejnákladnějších rekonstrukcí, do nichž se Bohumín za svou historii pustil.

Navíc se při opravě secesní památky, která začala v minulých dnech, již našly důkazy o tom, že jedna z budov, které zde stály před Národním domem, vyhořela v 17. století. Archeologové také objevili středověkou studnu.

Oprava secesní památky potrvá dva roky

„Přestavba památkově chráněného objektu potrvá necelé dva roky a přijde na 48 miliónů korun. Práce odstartovaly v suterénu a ve dvoře, kde nyní probíhá archeologický průzkum,“ informovala bohumínská mluvčí Lucie Balcarová. Dodala, že archeologové zde budou pracovat až do jara.

„V některých místech se už prokopali do hloubky více než jednoho metru. Jejich zatím největším úlovkem je středověká studna. Objevili ale i skleněné střepy, úlomky keramiky nebo zvířecí kosti. Zajímavostí je i řez odkrytých vrstev zeminy. Z něj zjistili, že některá z budov, které stály v místě před Národním domem, v 17. století vyhořela,“ upozornila Balcarová.

Vzniknou zde restaurace, taneční sál i hotel

Kompletní rekonstrukce má památce, známé také jako hotel Pod Zeleným, vrátit původní lesk. Opět zde budou restaurace, taneční sál a hotel.

„Restaurace bude mít kapacitu 112 lidí, hotel 25 ubytovaných a taneční sál 166 osob. V případě plesů se využijí všechny restaurační prostory a zatančit by si sem mohlo přijít až 300 lidí. V suterénu se nově počítá se sociálním zařízením a komerčními prostory a v přízemí s informačním centrem,“ sdělila dále mluvčí.

Foto: archiv město Bohumín

Takto by měl po rekonstrukci vypadat secesní bohumínský Národní dům.

Na přestavbu si město vzalo úvěr z dotačního programu Jessica, který bude splácet necelých deset let. „Úvěr pokryje 75 procent nákladů na rekonstrukci a úroky jsou dotovány. Úroková sazba je tak pro nás mimořádně výhodná, jen 0,2 procenta. Splácet bychom měli začít až v roce 2015,“ uvedl bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD).

Zchátralý Národní dům koupilo město před pěti lety od soukromníka za 6,5 miliónu korun. Další dva milióny pak dala radnice do projekčních příprav na rekonstrukci. „Bohužel další investicí byla oprava střechy, která se nečekaně na budově před dvěma roky propadla. Vyšla na 4,3 miliónu korun,“ zavzpomínala Balcarová.

Národní dům pochází z roku 1907. Už od 17. století ale stával na jeho místě zájezdní hostinec. Pak zde vyrostl secesní hotel s restaurací, který se původně jmenoval Grüner Baum (Zelený strom). Až po druhé světové válce byla budova přejmenována na Národní dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám