Hlavní obsah

Rekonstrukce vykouzlila v panelákovém bytě pokoj navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce bytu může být zaměřena především na zlepšení jeho technického stavu a výměnu již dosluhujících prvků za nové, moderní. U řady dispozic panelákových bytů ale můžeme současně uplatnit i mnoho velmi zajímavých nových řešení a dát prostoru zcela jinou tvář. Ne náhodou se obě možnosti nejčastěji dotýkají koupelny, případně i kuchyně a navazujících částí bytu.

Foto: Michal Tichý, Atelier Spektrum a časopis PANEL PLUS (6x)

Z klasického bytu 3 + 1 o velikosti 80 m2 vznikl půvabný 4 + 1.

Článek

Panelové domy mohou být považovány za přežitek minulé doby, ale faktem zůstává, že v nich stále bydlí velké množství lidí. Hlavním problémem bývá hluk a špína ve společných prostorách a nedostatek místa v bytech. S tím prvním někdy nelze příliš dělat, ale s nevyhovujícími dispozicemi bytu si odborná rekonstrukce dokáže vcelku hravě poradit.

Spolupráce s odborníky se vyplatí

Je na zvážení, zda se nevyplatí přizvat si ke spolupráci bytového architekta, který má s podobnými přestavbami bohaté zkušenosti. Obecně totiž existuje pouze několik základních typů bytových jader, která se stavěla v různých dobách. Zkušený architekt zná dobře také jednotlivé dispozice panelových bytů a má již i osvědčená řešení, jak se s nimi kreativně vypořádat.

Foto: Michal Tichý, Atelier Spektrum a časopis PANEL PLUS

V kuchyni byla vytvořena nika a částečný podhled nad horními skříňkami. Místnost tím působí jednolitě.

I když se na první pohled může zdát, že takové služby jsou jen výdajem navíc, ve skutečnosti vám mohou peníze ušetřit. Odborník dokáže poradit, jak docílit výrazného efektu s minimálním zásahem do interiéru. Někdy stačí například jen otočit umyvadlo, trochu posunout příčku, místo dlaždic vymalovat a třeba koupelna se výrazně zvětší a navíc dostane moderní podobu.

Všechno klapalo, jak mělo

Věřili byste, že se i panelákové byty dají změnit k nepoznání? Rodina se dvěma velkými dětmi se nebála, šla do toho a nelituje. Díky přestavbě a šikovné architektce mají nový byt a pokoj navíc. Původně to byl klasický sídlištní panelákový byt v jedné pražské čtvrti. Rodina potřebovala získat samostatný pokoj pro dospívající dceru. Kromě toho byl záměr byt vylepšit, protože se do něj mimo výměny oken dosud příliš neinvestovalo, co se komfortu bydlení týče.

Foto: Michal Tichý, Atelier Spektrum a časopis PANEL PLUS

„Vše jsme měli dobře promyšlené. Věděli jsme, co chceme, a to byl základ. S paní architektkou jsme si rozuměli, a ačkoli byla přestavba dost rozsáhlá, vše klapalo,“ přiznává majitel bytu.

Pokoj staršího syna zůstal beze změn

Rekonstrukce připomínala film Kulový blesk. Kuchyň a kuchyňská linka zůstaly na stejném místě. Rodiče přenechali svou ložnici dceři. Původní průchozí obývací pokoj byl předělen příčkou. Tak vznikla prostorná chodba, ze které se vstupuje jak do pokoje dcery, tak do nově vytvořené ložnice rodičů. Vybouráním spíže a stěny mezi kuchyní a předsíní vznikl prostor pro obývací pokoj. Pokoj staršího syna zůstal beze změn.

Foto: Michal Tichý, Atelier Spektrum a časopis PANEL PLUS

Taky by se vám líbil takový studentský pokojík? Pro mladou slečnu velmi dobré, vládne mu fialovo-bílé ladění a účelné, estetické zařízení.

Taky by se vám líbil takový studentský pokojík? Pro mladou slečnu velmi dobré – vládne mu fialovo-bílé ladění a účelné, estetické zařízení. Na stěně je tapeta Larz Contzen, svítidlo má zn. Massive.

Vestavěné skříně tu ladí s podlahou

Sjednocujícím prvkem bytu je stejná podlaha ve všech místnostech, vinylová krytina v odstínu wenge. Tuto barvu najdete rovněž na vestavěných skříních. Za zdí v chodbě je pracovní kout.

Foto: Michal Tichý, Atelier Spektrum a časopis PANEL PLUS

Šatna je vlastně úzký prostor, který vznikl oddělením části místnosti sádrokartonovou příčkou. Opticky jej zvětšuje velké zrcadlo na dveřích vestavné skříně.

Vzhledem k finanční náročnosti se rodina rozhodla pořídit vybavení, tedy veškerý nábytek, v dostupnější cenové kategorii. Komfort zvyšují praktické a na míru vyrobené vestavěné skříně v celém bytě. Ve většině místností byly ještě instalovány sádrokartonové podhledy. „Stropy se tak sice snížily, ale ušetřily se práce na jejich vyrovnání a odstranění viditelných spojů panelů. Tak bylo možné použít praktická vestavná bodová svítidla,“ vysvětluje architektka a autorka celého projektu Lucie Mlýnková.

Nově také samostatné WC

Samozřejmostí bylo vybourání původního umakartového jádra a vytvoření nové zděné koupelny. Vzhledem k dostatečné velikosti chodby bylo možno vytvořit nově také samostatné WC.

Netradiční barevné ladění

Ložnice rodičů vznikla z dřívějšího obývacího pokoje. Architektka zde použila netradiční barevné ladění – tyrkysovou v kombinaci s hnědou barvou, čímž místnost získala určitou živost. Je zde i vstup na lodžii, kde je možné podávat kávu na čerstvém vzduchu.

Foto: Michal Tichý, Atelier Spektrum a časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám