Prostorný byt v pražských Strašnicích byl před kompletní rekonstrukcí. Bytem prochází nosný panel, který odděluje pokoje od zbytku bytu. Majitelé tedy byli přesvědčeni, že co se dispozice týče, není co vymýšlet. Obrátili se na známou realizační firmu a ukázalo se, že s bytem se kouzlit dá.

Jak to bylo původně

Byt byl ve stavu odpovídajícímu stáří – na podlahách staré linoleum, elektroinstalace v hliníku, původní umakartové jádro a klasická paneláková kuchyň. Velké balkónové okno bylo původní, tedy dřevěné.

Stávající stav

Majitelé si představovali vyzdění koupelny v původní dispozici nebo její mírné zvětšení na úkor kuchyně. Požadavkem bylo též propojení kuchyně s obývacím pokojem, to je částečné zrušení příčky a dveří.

Nový stav

Nový stav

Nová dispozice

Ing. Alena Koubová z firmy Kouba Interier nakonec navrhla rozšíření koupelny až do prostoru bývalé kuchyně. Vznikla tak poměrně velká místnost s oknem. Dostatek úložného prostoru v koupelně, pěkná nika na pračku a sušičku a světlý prostor s oknem nakonec zvítězily i za cenu zmenšení obývacího pokoje s kuchyní. Podrobnější rozkreslení ukázalo, že i v kuchyňské lince bude dostatek úložného i pracovního prostoru.

Vestavěná skříň s posuvnými dveřmi

Mezi chodbou a obývacím pokojem jsou posuvné dveře do zazděného pouzdra. Prostřední pokoj zůstal beze změn, v ložnici došlo k posunu dveří tak, aby se vešla vestavěná skříň s posuvnými dveřmi jak do pokoje, tak do chodby.

O barvách měli majitelé jasno

Majitelé bytu měli jasno o základních barvách – tmavě hnědá podlaha, bílý nábytek a vše doplněné trávově zelenou. Na podlahu byla použita lepená vinylová podlaha v dekoru tmavého dřeva. Ta prochází v jedné úrovni celým bytem, dokonce i koupelnou a WC.

Obklad oživila skleněná mozaika

Srovnání podlah bylo nakonec kvůli velmi špatnému stavu podkladu technicky náročnější, nakonec se však podařilo. V koupelně je na stěnách velkoformátový lesklý bílý obklad oživený skleněnou mozaikou v odstínech zelené.

Zdařilý výběr tapet a rolet

Zelená se objevila i v obývacím pokoji jako výmalba za kuchyní. Z plochy je vidět jen menší část, takže to působí jako příjemný doplněk. Na volné stěně (je zde plánována televize) je jemná tapeta. V ložnici je temně fialová tapeta, která se do místnosti na spaní hodí. Zdařilý výběr tapet a rolet je práce samotných majitelů bytu.

Převládá bílé lamino

Nábytek je z větší části z bílého lamina. V ložnici jsou dveře skříně oživeny pásem béžového lacobelu. Kuchyňská linka je též v bílé, čelní plochy jsou zvlněné. Černá pracovní plocha přechází do nízkého obkladu. Na obklad navazuje sádrová stěrka tak, aby obklad i zeď byly v jedné úrovni, a obklad byl jakoby zapuštěný.

Příbytek pro želvu

Zajímavá je oboustranně přístupná skříň dělící koupelnu od obývacího pokoje. Požadavkem majitelů bylo umístit zde terárium pro želvu. Původní obavy, že do koupelny bude příliš vidět a že bude třeba zadní stěnu akvárka polepit nějakou tapetou, se nepotvrdily. Skříň slouží jako úložný prostor jak se strany obývacího pokoje, tak ze strany kuchyně.

Úložný prostor v chodbě

Hodně úložného prostoru je též v chodbě, kde je klasická vestavěná skříň na šaty, malý botník s věšáky. Proti koupelně je mělčí skříň až do stropu s nikou jako odkládacím prostorem.

Ing. Alena Koubová
Ing. Alena Koubová je absolventkou Fakulty pozemních staveb ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a kompletní realizace interiérů. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier. Ve své práci klade důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám. Samozřejmostí je precizní provedení, jak stavebních prací, tak veškerého nábytku vyráběného na zakázku.

Plánky a fotografie: Kouba interiér a časopis PANEL PLUS