Hlavní obsah

I v malé garsonce se dá účelně pracovat s nedostatkem prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslovil nás čtenář, kterému je 29 let, pracuje jako barman a je sportovně založený. Nedávno se přestěhoval do bytu na pražském sídlišti Barrandov. Jedná se o malý byt v pátém patře, s okny a terasou na východ, pěkným výhledem a velkým přísunem denního světla.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek
Dopis čtenáře
Dobrý den, rád bych využil vaší nabídky na řešení bytových proměn. Nejdříve stručně o mně, je mi 29 let, jsem sportovně založený, pracuji jako barman a mám rád přírodu a prostor. Nedávno jsem se přestěhoval do bytu na Barrandově. Jedná se o garsoniéru v bytovém komplexu Kaskády Barrandov. Byt se nachází v pátém patře, s okny a terasou na východ, je zde pěkný výhled a hodně přírodního světla, žádný objekt v okolí mu nestíní. Mé cíle jsou dva.
Za prvé, stávající prostor zcela rozdělit na dvě části, tak aby zde vznikla ložnice a obývací pokoj s kuchyní. Při řešení by se mi líbilo prodloužení přepážky posuvnými dveřmi. V bytě chybí úložné prostory, představa vestavěné skříně pro dva lidi je mi nejbližší. Umístění skříně a řešení přepažení je tedy první problém, který bych chtěl s vaší pomocí vyřešit.
V další fázi by se jednalo o celkovou změnu interiéru, tedy barevné řešení, osvětlení a celkové vybavení bytu. Mám rád přírodu a mé oblíbené barvy jsou odstíny zelené, fialové, růžové a žluté. Ložnicová část by měla být klidná, teplá a útulná, s erotickým nádechem. Obývací část bych si představoval lehkou a vzdušnou, chtěl bych také připomenout, že mám rád pokojové květiny. Dominantou obývacího prostoru by se měla stát sedací souprava. Pod konferenční stolek bych chtěl umístit koberec.
Prosím také o návrh barevné kombinace stěn a sedačky. Stávající vybavení místností je přechodné, ale i přesto vám posílám fotografie všech částí bytu. Těším se na vaši reakci a případnou spolupráci. Zdraví Mirek

Shrnutí požadavků čtenáře

  • změnit dispozici bytu tak, aby vznikla samostatná ložnice a obývací prostor s kuchyňským koutem
  • v bytě naprosto chybí úložné prostory, a to pro dvě osoby (ideálně vestavěné skříně)
  • nové barevné řešení

Rozdělení stávajícího prostoru

Čtenář potřebuje vyřešit dvě zásadní věci. Za prvé, stávající prostor zcela rozdělit na dvě časti tak, aby vznikla oddělená ložnice a obývací pokoj s kuchyňskou linkou. V bytě zásadně chybí úložné prostory. Čtenář by si představoval vestavěné skříně s úložným prostorem pro dva lidi.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Druhou změnou by mělo být barevné řešení interiéru, se kterým si neví rady a samozřejmě vybavení bytu, včetně osvětlení. Čtenář má rád přírodu a preferuje barvy jako odstíny zelené, fialové, růžové a žluté. Ložnici by si představoval útulnou a obývací část hlavně vzdušnou. Dominantou obývacího prostoru by měla být pohovka a k ní koberec.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevné řešení je jednoduché

Při řešení tohoto prostoru jsem musela respektovat stávající dispozici a pevné vybavení. To znamená, že dispozice bytu zůstává nezměněna a rovněž tak i podlahová krytina a dveře. S ohledem na to, aby čtenář již nemusel řešit další stavební úpravy, jsem ponechala i kuchyňskou linku ve výklenku. Co se týče požadavku oddělení ložnice a obývacího prostoru, není mnoho možností, a tak jsem navrhla jednoduché skleněné posuvné dveře.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V prostoru určeném pro ložnici není mnoho možností, a tak jsem umístění postele otočila a do prostoru jsem navrhla ještě šatní skříně. Barevné řešení je jednoduché a v zásadě se drží barvy bukového dřeva, které je použito na podlaze, dveřích a v kuchyni. Postel je kovová a doplněná o noční stolky a osvětlení.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kruhový stůl se židlemi

Co se týče druhé části prostoru, navrhla jsem změnu kuchyňské linky, ale pokud by čtenář ponechal zatím stávající, nemám s ní nejmenší problém. Rozhodně bych ale zrušila stávající obklad, který se příliš nehodí do situace obývací kuchyně. Aby zde mohl na minimální úrovni stolovat alespoň čtenář s partnerkou, navrhla jsem minimální kruhový stůl s plastovými židličkami. Výhoda tohoto stolu je v tom, že pokud přijde jedna další osoba navíc, nebo třeba dvě až tři, stůl se jen více posune do prostoru a přidají se židle. Není problém, aby zde stolovalo více osob.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dominanta prostoru

Jako dominanta prostoru je sedací souprava, která se skládá z několika dílů a je tak díky tomu mobilní, podle potřeby se jednotlivé osoby mohou rozesadit anebo naopak přisunout. Na stěně je umístěna televize včetně elektroniky a ve zbytku prostoru už je jen malá knihovna a zbylý prostor je volný. Jako dekoraci ke zútulnění jsem použila tapetu, která se line od kuchyňského koutu až k oknu.

Kruhové zrcadlo opticky zvětšuje

V prostoru linky by se použilo čiré sklo, které je důležité s ohledem na údržbu linky a zároveň nezakryje dekor tapety. Dalším dekorativním prvkem je velké kruhové zrcadlo u jídelního stolu, které ale také slouží jako opticky zvětšující prvek. V bytě mladého single muže jistě najde i další využití. Čalounění pohovky je světlé jednobarevné a živé výrazné barvy jsou pouze na drobnostech, jako jsou polštářky a koberec.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dvě varianty změn

Čtenáři bych doporučila zvážit dvě varianty změny bytu. Za prvé - jeho variantu proměny, o kterou nás požádal a tu bych navíc doplnila o novou kuchyň. Nebo druhou verzi, která by se zabývala i změnou dispozice bytu, a to například částečným propojením koupelny a ložnice, takže by se vstup do koupelny z ložnice úplně zrušil a tím by v prostoru předsíně bylo více možností pro nábytkové vybavení.

Foto: Plánky a vizualizace: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Tato verze samozřejmě obnáší kompletní rekonstrukci bytu, a to včetně nových podlah, kompletního vybavení bytu a především koupelny. Nicméně by se zkvalitnilo jak bydlení, tak by se navýšila hodnota bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

V bytě po rekonstrukci věčně vládne jaro

Mladí partneři bydleli v podnájmu, a jeho cena se pomalu zvedala. Rozhodli se proto, že budou raději investovat do vlastního. Objížděli Středočeský kraj,...

Výběr článků

Načítám