Hlavní obsah

Vtipné samolepky oživí interiér a zamaskují jeho nedostatky

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popadla vás chuť něco doma změnit nebo vylepšit? Přitom malovat či tapetovat se vám zatím nechce? Interiérové samolepky vám pomohou již okoukaný domov rychle a snadno změnit. Nechte se inspirovat!

Foto: Petr Pokorný, Právo

Sluníčko na zdi rozsvítí a rozveselí za jakéhokoliv počasí každý kout domova.

Článek

Designové samolepky jsou určeny k ozvláštnění interiéru nebo k jeho doladění. Z velkého množství návrhů a nápadů lze vybrat tu správnou dekoraci do každé místnosti bytu či domu.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Jaro může být na vašem okně celý rok, jako v případě této soupravy samolepek nalepené na francouzském okně.

Samolepky se vyrábějí převážně z vinylových fólií, které jsou daným motivem potištěny (v případě vícebarevných samolepek), nebo je motiv vyřezán z fólie dané barvy. Je možné je lepit na takřka jakýkoli povrch - zdi, nábytek, dlaždičky, okna a zrcadla. A když se nám samolepková dekorace přestane líbit, není nic jednoduššího - stačí ji snadno odlepit. Po odlepení nezůstanou na polepeném povrchu žádné stopy. Speciální lepidlo zajistí spolehlivé přilepení, ale do omítky či jiného podkladového materiálu neproniká.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Stejný motiv v různých velikostech oživí každou koupelnu.

Praktická paráda

Samolepka může náš interiér nejenom doladit, ale také stejně dobře skryje některé jeho nedostatky. Nehezké praskliny na zdi, škrábance na dveřích, kuchyňské lince či dvířkách koupelnového nábytku lze samolepkou šikovně zakrýt.

Typickým příkladem jsou dveře, které se nám ještě nechce přetřít či vyměnit, ale už jsou častým používáním odřené kolem kliky. Nebo stěna kolem vypínačů. I tady dobře zvolená samolepka pomůže: zlepší vzhled a ochrání povrch stěny před dalším poškozením.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Kuchyňská linka je vhodná pro polepení malými, ale i velkými motivy.

Většina výrobců nabízí samolepky do každé místnosti bytu. Od nejrůznějších abstraktních motivů pro obýváky až po samolepky s dětskými nebo kuchyňskými motivy.

V internetovém obchodu Skinhome najdeme i soupravy určené do koupelen, které se skládají ze samolepek k polepení dlaždic, dále vyřezávaných detailů, které lze nalepit na zrcadlo či sprchový kout, to vše doplněno páskou se stejným motivem. Koupelnu tak lze během pár okamžiků změnit k nepoznání.

Foto: Petr Pokorný, Právo

I složitý abstraktní motiv propojí a doladí jednotlivé části pokoje - v tomto případě začíná na zdi a končí na šatní skříni.

Originální samolepky z vlastní tvůrčí dílny

Nejjednodušší cestou k dekorativním samolepkám je internet. Na něm nalezneme několik dovozců a výrobců samolepek.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Střešní okno nemusí být večer jen černým obdélníkem, ale krásnou barevnou dekorací.

Nabídka těchto internetových obchodů je ale širší - nabízejí i tisk našich vlastních motivů nebo fotografií, pokud jsme schopni dodat předlohu v dostatečném rozlišení. Úplnou novinkou jsou polepy střešních oken perforovanou fólií.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Samolepka vytvářející iluzi 3D objektu okamžitě upoutá pozornost.

Přes den není fólie téměř vidět, nezamezuje pronikání světla do místnosti, ale znatelně zamezuje průniku tepla do prostoru. Jakmile se venku setmí a my doma rozsvítíme, objeví se jako mávnutím kouzelného proutku zřetelný motiv, který samolepka nese. Plně tak dekorativně nahradí drahou a často i fádní roletu.

Vyrobeno ve spolupráci s www.skinhome.cz, www.samolepky-na-zed.cz, www.nalepsi.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám