Hlavní obsah

Jak vybrat a zařídit startovací byt pro mladé

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý pár z Prahy bydlel dlouho v podnájmu, ale po několikaletém trmácení se rozhodl investovat do startovacího bytu 3+kk v Jesenici u Prahy. Zařizování probíhá pomalu, ale bydlení ve vlastním je přece jenom nade vše.

Článek

I když se u nás mladí lidé finančně neosamostatňují tak rychle jako ve světě (i po vysoké škole bydlí u rodičů), je dobré myslet na to, jak se zařídit do budoucna. Většinou jsou to mladé páry, které udělají rozhodný krok a začnou hledat možnosti, jak žít spolu a v soukromí. Cesty jsou v podstatě dvě: jít do podnájmu nebo bydlet ve vlastním.

Mladí začínají v podnájmu

Jako jednodušší a finančně dostupnější se na první pohled zdá podnájem. Mladí většinou pracují do pozdního odpoledne, po práci se chtějí bavit, jít za sportem a preferují menší byty 1+kk, 2+kk v centru města.

Nemovitost, která nám ale neříká pane, vytáhne z naší kapsy za rok poměrně vysokou částku. Například v Praze je v lokalitě Žižkov (centrum, ale žádný luxus, levnější čtvrť) nabídka podnájmu 1+kk, 2+kk do 55 m2 v nezařízeném bytu, ve starší zástavbě, od 12 000 do 17 000 Kč měsíčně.

Vlastní bydlení je jistota

Druhou možností je bydlet ve vlastním. Máme tzv. své jisté, nemusíme se stěhovat z místa na místo za lepším, ale hlavně platíme byt, který nám patří. Je to trvalá hodnota, se kterou můžeme disponovat do budoucna a nemovitost použít jako zdroj dalšího financování pro bydlení o stupínek výš (prostornější byt s terasou, rodinný domeček).

Pro příklad: byt v osobním vlastnictví v Jesenici blízko Prahy v novostavbě s dispozicí 3+kk o velikosti 64 m2 vyjde zhruba na 2 400 000 Kč. Když v hotovosti zaplatíme např. našetřených 200 000 Kč, tak při splátce rozložené na 20 let budeme platit měsíčně 13 500 Kč. Za měsíc tedy vydáme srovnatelnou částku, jakou bychom platili v podnájmu. Radikální rozdíl je v tom, že jsme v novostavbě a ve vlastním bytě, který si zařídíme zcela podle svého vkusu.

Jaký startovací byt vybrat?

Možnosti každého z nás jsou různé. Je ale moudřejší zvolit finančně dostupné bydlení s příznivou hypotékou, kde nám zůstane rezerva nejen na zábavu, ale i na nečekané události (může se stát, že partner přijde o práci apod.). A tak si na internetu zadáme heslo startovací byty a vyhodnotíme nabídku na trhu.

Co od startovacího bytu požadovat? Určitě hledáme lokalitu s dobrou dostupností do centra města. Pro nás nejsou vhodná vzdálenější místa či samoty u lesa, kde potřebuje každý člen rodiny vlastní automobil. Naopak rychlý spoj hromadnou dopravou je plus.

Stejně tak si zjistíme, jaká je nejbližší občanská vybavenost. Lze předpokládat přírůstky do rodiny a s malými dětmi je nutné mít na dosah zdravotnické zařízení, mateřskou a základní školu, sportovní a relaxační vyžití.

Prostorově mladému páru či mamince na mateřské postačí byt kolem 60 m2.

  • Praktické je, když má byt místnost na hraní pro děti a rodiče ložnici (preferujeme řešení 3+kk). Malé děti vyžadují neustálou kontrolu a nechtějí být samy. Zkušenosti jsou takové, že místnosti navíc se aktivně nevyužívají, pouze se v nich uklízí.
  • Zrovna tak nejsou pro rodiny s malými dětmi až tak praktické mezonetové byty, které je nutí pobíhat po schodech nahoru a dolů, přičemž chod rodiny se spíše odehrává v kuchyni s obývacím pokojem.

Rady & tipy pro malý byt

  • Předměty stohovatelné (židle), snadno přesunutelné (třeba televize, noční a konferenční stolek na kolečkách).
  • Hodně svítidel (ne jen jedno centrální), která vytvářejí zákoutí a opticky oddělují prostor. 
  • Nábytek světlejší, lesklé hladké povrchy, zrcadla, vestavěné skříně s posuvnými dveřmi.
  • Nadčasový, ale jednoduchý nábytek, neinvestovat do drahého vybavení. Trendy a styly zkoušet jen na věcech, které lze levně a rychle obměnit (textilie - polštáře, závěsy, záclony, přehozy).
  • Podlahy odolné, které se snadno udržují. Dětskému řádění a provozu odolá laminát, dlažba. Centrum bytu je v obývacím pokoji. Klasickou obývací stěnu nahrazuje vestavěná skříň na míru s trojím dělením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám