Hlavní obsah

Nejlepší dopravní stavby roku 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejlepšími dopravními stavbami loňského roku jsou železniční estakáda přes pražské Masarykovo nádraží, tunel Klimkovice na dálnici D47, přeložka silnice I/14 Liberec-Kunratická, trasa metra C z Ládví do Letňan a elektrizace železniční trati Šatov-Znojmo.

Článek

Ve čtvrtek večer proběhlo v Betlémské kapli v Praze slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Česká dopravní stavba roku 2008, které se samozřejmě neobešlo bez účasti významných hostů oboru doprava a stavebnictví. Soutěž vyhlásilo Ministerstvo dopravy a Státní fond dopravní infrastruktury. Letošním motem soutěže bylo Doprava nejsou jen stavby a cesty, doprava je proces...

Foto: Petr Blahuš, Právo

Cestující ve stanici metra Střížkov

Dopravní stavby posuzovala odborná porota podle jejich technické náročnosti, ohleduplnosti k životnímu prostředí, provedení z hlediska uživatele a efektivity stavby. Porota držitele titulu vybírala ze 13 nominovaných.

Estakáda a tunel získaly titul v kategorii staveb na transevropské dopravní síti, přeložka v Liberci a trasa metra C pak v kategorii staveb nad 50 miliónů. Elektrizace trati Šatov-Znojmo bodovala mezi projekty a realizacemi uskutečněnými v roce 2008.

Cenu pořádajícího ministerstva dopravy získal úsek cyklostezky Vídeň-Hamburk v Prostředním Žlebu a ocenění Státního fondu dopravní infrastruktury, který je rovněž pořadatelem soutěže, si odnesla úprava bezbariérového podchodu U Besedy v Lovosicích.

Ocenění České komory autorizovaných inženýrů a techniků získali projektant elektrizace trati Šatov-Znojmo Radoslav Molák ze Sudopu Brno a stavbyvedoucí společnosti Eurovia Richard Lajksner za přeložku silnice I/14 v Liberci.

Cenu poroty získala stavba kotevního stání na nábřeží Edvarda Beneše v Praze a cenu veřejnosti rekonstrukce Americké třídy v Plzni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám