Hlavní obsah

Čeští studenti získali stříbro v evropské soutěži o nejlepší bezbariérový projekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník studentské soutěže o Schindlerovu cenu za architekturu s názvem "Přístup pro všechny" zná své vítěze. Mezi více než devíti stovkami přihlášených studentů vyhrála dvojice z německé univerzity aplikovaných věd v Koblenz. Hned na další příčce se pak umístil jediný český projekt dvojice studentů ČVUT v Praze.

Článek

Úkolem soutěžících bylo navrhnout revitalizaci zchátralých prostor ve Vídni, které byly dříve sídlem plynáren, se zvláštním důrazem na vylepšení týkající se přístupu pro tělesné postižené. Jejich projekty musely odpovídat zásadám trvalé udržitelnosti stejně jako ekonomické a environmentální životaschopnosti, a poskytovat kvalitní život pro obyvatele.

.: Obrázek místa, pro které byly plány určeny.

"Místo bylo vybráno, aby přinutilo studenty stanout tváří v tvář tradičním problémům města: dopravě, zpustlým oblastem, tématům veřejné dopravy a otázce zakomponování řeky“, řekla předsedkyně poroty, Françoise-Hélène Jourda.

Vítězem soutěže se stal projekt "Triangle" německých studentů aplikovaných věd univerzity Koblenz.

.: Vítězný projekt soutěže.

Stříbro a finanční odměna pro český projekt Vienna Carpet

O prestižní cenu se ucházelo celkem 369 projektů od 957 studentů ze 17 evropských zemí. Nils Krieger a Thorsten Stelter získali první cenu a 5 000 eur (127 tisíc korun) za svůj projekt „Triangle".

Projekt českých studentů Martiny Sotkovské a Jakuba Krčmáře Vienna Carpet

Stříbro a odměnu 3 000 eur (76 tisíc korun) získali čeští studenti fakulty architektury ČVUT Jakub Krčmář a Martina Sotkovská za projekt s názvem "Vienna Carpet".

Třetí cenu a 2 000 eur vyhrál Krisztian Csemy z akademie výtvarného umění a designu ve slovenské Bratislavě. Na čtvrté a páté příčce se umístily týmy z francouzské Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Bretagne a finské technologické univerzity v Tampere.

Předání cen proběhlo 14. listopadu v Lucernu, kde své projekty prezentovala celá první desítka nominovaných. Více podrobností o každém projektu, týmech studentů a fakult lze najít na webových stránkách soutěže: www.schindleraward.com

Oceněny byly i samotné vzdělávací instituce

Mezi oceněnými byly i školy, které tak byly odměněny za podporu účasti svých týmů a za zakomponování tématu přístupnosti do svých přednášek. První místo a cenu 25 000 eur (636 tisíc korun) získala fakulta v Koblenz, kde studují vítězové soutěže. Na druhé příčce se umístila finská univerzita v Tampere (15 000 eur) a na třetím místě turecká univerzita Middle East Technical University (10 000 eur). Získané peníze půjdou do výzkumných oddělení fakult.

Bronz získal s tímto projektem Krisztian Csemy z akademie výtvarného umění a designu ve slovenské Bratislavě.

Schindlerova cena

Schindler Award 2008 je třetím pořádaným ročníkem od založení soutěže v roce 2003 koncernem Schindler. Je posuzována sborem architektů, městských projektantů a specialistů na tělesná postižení, který hodnotí, jak mladí architekti reagují na výzvu navrhování měst a struktur, které jsou komplexní a přístupné všem, včetně starších a tělesně postižených občanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám