Hlavní obsah

Ze zákoníku vypadla bezdůvodná výpověď z bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) připravuje v návrhu novely občanského zákoníku posílení postavení majitelů bytů proti pozici nájemníků. O plánované změně informovalo ve středu MMR. Nová úprava zákoníku má především pomoci řešit situaci, která nastane od roku 2011, tedy po ukončení procesu deregulace nájemného.

Článek

Majitelé domů návrh s výhradami vítají, představitelé nájemníků vyjadřují spíše rozpaky. „Pozice České republiky při jednáních u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku bude po přijetí navrhovaných opatření příznivější,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Pět tisíc majitelů domů žaluje Česko

Ve Štrasburku nyní žaluje ČR kvůli regulaci nájemného téměř 5000 majitelů domů.

Hlavní novinkou je způsob řešení situace, kdy se nájemník s majitelem domu nedohodnou na výši nájemného. V takovém případě se budou moci obrátit na soud, který určí výši nájemného tak, jak je v místě a příslušné době obvyklé.

Další chystanou změnou zákoníku má být přihlašovací povinnost nájemníka týkající se osob, které nepatří do jeho přímé rodiny. Nájemník bude podle návrhu muset požádat o souhlas majitele s jejich pobytem v případě, že budou chtít být v bytě déle než tři měsíce.

Hlemýždí krůčky k fungujícímu trhu

Ze závažných důvodů bude prý moci majitel pobyt těchto osob odmítnout. Návrh nepočítá s možností výpovědi bez udání důvodu, naopak prý rozšiřuje škálu bytových náhrad.

MMR však již nepočítá s dalším zachováním možnosti výměny bytů bez souhlasu majitele. Poslanec a současně předseda Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček (ČSSD) však přišel minulý týden naopak s návrhem novely občanského zákoníku, který by tuto možnost dále rozšířil.

Nájemníci by podle Křečkova návrhu majitelům domů pouze předložili písemnou dohodu o výměně bytů. Pokud majitel bytu do 30 dnů nesdělí, že s výměnou nesouhlasí, a nepodá žalobu, měla by smlouva o výměně platit.

Představitelé majitelů bytů návrh MMR vítají, bezvýhradně spokojeni však nejsou. „Jsou to hlemýždí krůčky k fungujícímu trhu s bydlením,“ uvedl šéf Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

Rozpaky nájemníků

Návrhu podle něj chybí možnost, aby majitel mohl dát nájemníkovi výpověď bez udání důvodu s dvouletou výpovědní lhůtou, jak se údajně původně předpokládalo. S rozpaky se k návrhu vyjádřili zástupci Sdružení nájemníků. Vadí jim například možnost určení výše nájemného soudem, pokud by se na něm vlastník s nájemníkem nedohodli.

Podle místopředsedy Sdružení nájemníků Milana Taraby by hrozilo, že soudy by v takových případech o výši nájemného rozhodovaly značně libovolně. „Při určování výše nájemného není prostor pro lidovou tvořivost,“ řekl Taraba. Naopak ocenil, že MMR nakonec do návrhu nezařadilo možnost výpovědi z nájmu bez udání důvodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám