Hlavní obsah

Zoufalí řidiči parkují v centru Prahy, kde se dá

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Automobily v zónách placeného parkování stojí v metropoli také na chodnících, nájezdech a mostech. Se zprovozněním zón placeného parkování mají někteří řidiči v metropoli spojeno nové dobrodružství. Spočívá v tom, jak najít v oblasti placeného stání, a přesto mimo zónu místo k zaparkování.

Foto: PRÁVO, Právo

V tomto případě mohl řidič červené dodávky zaparkovat v zóně, raději ale zvolil parkování ve druhé řadě. To je často životu nebezpečné.

Článek

Ze zoufalé situace ohledně parkování pak hledají východisko na místech, kde by je dříve zastavit nenapadlo.

Mnozí řidiči se uchylují se k parkování na nevšedních místech

Parkuje se na mostech, trávnících, chodníku, na různých pláccích, kde se na vyznačení zóny zapomnělo, často také řidiči raději zastaví ve druhé řadě, vedle placené zóny. Bohužel jsou často neúspěšní i přesto, že se množí servery, které na internetu řidiče na možnosti, jak zónu obejít, upozorňují a radí jim.

„Řidiči to samozřejmě zkoušejí, ale o žádném konkrétním místě nyní nevíme, kdybychom věděli, upozorníme strážníky, aby se jím zabývali,“ řekl Právu mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš, kde byla zóna spuštěna sotva před pár týdny.

O něco déle funguje placené parkování v Praze 3. „Existují u nás místa, například proluka po domu na Koněvově ulici, kde se parkuje a nepatří do zóny. Jsou to ale soukromé pozemky, tam si to řeší majitelé,“ řekl Právu mluvčí Prahy 3 Jan Sotona.

Některé případy parkování jsou skutečnými kuriozitami

„To je například Libeňský most, kde zpočátku parkovalo jen pár aut v místě, kde to ničemu nebránilo, a strážníci tam byli do jisté míry shovívaví, další řidiči to ale během krátké doby okoukali a parkovalo tam i dvacet aut,“ řekl Právu náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema.

Upozornil též na to, že podle zákona se na mostu ani nájezdu na něj parkovat nesmí, tudíž tam ani nelze vyznačit zónu.

„Těch případů je dost, není to dramatické, ale vždycky se najdou řidiči, kteří to zkoušejí na místech, jako jsou nájezdy k trafostanicím, na chodnících, na dělicím pásu mezi dvěma směry komunikace a podobně. Většinou si ale nepomohou, i když je pravda, že v některých z těchto případů jim nehrozí odtah, pokuta je ale většinou nemine,“ dodal Klema.

Cedulky za okénky jsou často jen snahou obelstít policii

Mnoho řidičů, zejména pak profesionálové, kteří se ježděním po metropoli živí, zkouší i jiné kličky. Běžnou fintou jsou například výmluvné vzkazy za oknem auta, jako například „řeším opravu“. Strážníci jsou podle Klemy v takových případech soudní, ale ukolébat se nenechají.

„Například zásobování, když je to rychlé, lze tolerovat, podobně i další služby nebo například když v zóně zaparkuje v rámci výjezdu lékař. Když ale někdo dá cedulku oprava plynu a pak tam stojí až do večera, tak si toho strážník samozřejmě všimne,“ dodal Klema.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám