Hlavní obsah

Kvalitní nůž je základem dobré kuchyně

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní nůž nemá chybět v žádné kuchyni. Ale jak takový nůž rozeznat od ostatních? K důležitým vlastnostem patří řezná schopnost a vhodný tvar rukojeti. Čepel nože musí být z kvalitního materiálu s dobře opracovaným povrchem. Také rukojeť by měla sednout do ruky, ale každému vyhovuje jiný tvar i velikost.

Foto: archiv Naoko, Právo

Stojan s nerezovými noži a kolébkou.

Článek

Dražší, než nože z pásové oceli, jsou nože kované. Jestliže chceme kvalitu, vyplatí se koupit nože od renomovaných výrobců. Pro začátek stačí tři až čtyři základní kusy, které budeme postupně doplňovat.

:. Sada tří nožů DISTINKT obsahuje víceúčelový nůž 24 cm, kuchařský nůž 32 cm a nůž na zeleninu 31 cm. Nože jsou vyrobeny z nerezové oceli, bambusu a polypropylenového plastu (Ikea, 499 Kč)foto: Právo/archiv Ikea

Jaké by to měly být? Předně velký kuchařský nůž se širokou čepelí, který má v kuchyni všestranné využití a tvoří základ sestavy nožů. Dále střední univerzální nůž a malý vykrajovací nožík na jemnější práce.

:. Stojan s nerezovými noži MASTER CLASS ACERO a kolébkou. Stojan je z masivního dřeva s nerezovým krytem. Nože z broušené 3mm karbonové oceli s dutou nerezovou rukojetí (Naoko, 3275 Kč).foto: Právo/archiv Naoko

V širším výběru pak nůž porcovací a vykosťovací, nůž na chléb, steakový nůž, nůž na sýr, na zeleninu a nůž krájecí. Existuje mnoho dalších speciálně tvarovaných nožů na ozdobné řezání a krájení. Oblíbené i praktické jsou sady obsahující základní druhy nožů.

:. Sada tří nožů SLIPAD, vyrobená z nerezové oceli a polypropylenového plastu, obsahuje víceúčelový nůž 22 cm, loupací nůž s rovným ostřím 19 cm a loupací nůž se zahnutým ostřím 19 cm (Ikea, 59 Kč)foto: Právo/archiv Ikea

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám