Hlavní obsah

OBRAZEM: Panelová rapsodie - prokletí východního bloku

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panelákové hradby na okraji měst nebo panelákové ostrůvky ve starší zástavbě, mnohdy i na místech, nad kterými zůstává člověku rozum stát. I když od pádu komunistického režimu uběhly už bezmála dvě desítky let, betonová sídliště jsou a budou nedílnou součástí života velké části obyvatel bývalého východního bloku.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Důchodce Laszlo Ling a výhled z jeho balkónu na sídlišti v maďarském Miskolci.

Článek

S výstavbou panelových domů se začalo proto, že se jednalo o bydlení, které se dalo postavit rychle a velmi levně. Ačkoli první takové příbytky vznikly v západní Evropě, jejich doménou se stala nakonec její východní část. Asi nikde a nikdy se nestavěly v takovém množství jako zde.

Paneláky rychle vystřídaly cihlové domy, díky rychlosti s kterou se daly vystavět ovšem důsledkem byly mimo jiné i poměrně závažné technické nedostatky - například nedostatečná tepelná či zvuková izolace. Obrovská sídliště budovaná na zelených loukách, byla jakýmsi ztělesněním ideálu socialistického bydlení. Po revolucích ve střední a východní Evropě se staly „paneláky“ jedním z velkých problémů.

Hodně obcí i měst v České republice přikročilo k regeneraci panelových sídlišť. Řeší se zejména jejich zateplení, sami jejich obyvatelé investují hojně například do přestavby bytového jádra, V některých místech bývalého východního bloku se ale sídliště likvidují, oblíbeným mediálním příkladem jsou města bývalé NDR. Univerzální šedá - nejrozšířenější barva v těchto specifických částech měst - je ale stále smutnou připomínkou minulých let...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám