Hlavní obsah

Zájem o byty údajně opět stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o nové stavby zvedly vyšší úroky a očekávaný růst DPH. Podle informací ČTK v posledních měsících došlo k vzestupu poptávky po nových bytech.

Článek

Podle Vladimíra Tomana z Orco Group změna DPH ovlivnila výrazně nejen prodej nových bytů a rodinných domů, ale celý trh rezidenčních nemovitostí, tedy i těch z druhé ruky. Na nové bydlení se nyní uplatňuje snížená sazba DPH pět procent. Od ledna vzroste na devět procent, navíc některé větší byty a domy spadnou do základní 19procentní sazby.

"Zhruba od září pozorujeme vzrůstající počet klientů, kteří poptávají nemovitost a zajímají se, zda lze obchod zrealizovat ještě do konce roku," sdělil Zdeněk Macháček ze společnosti Mexx Reality. Zároveň však řekl, že DPH není jediným faktorem, který poptávku po nových bytech zvyšuje. "Velmi významným prvkem jsou také úrokové sazby hypotečních úvěrů," dodal.

"Zvýšení poptávky po novém bydlení jsme zaznamenali v průběhu celého roku 2007. V závěru roku pozorujeme, že zvýšená poptávka se začíná vracet do normálu," popsal stav na trhu s byty Ondřej Diblík z firmy Lexxus. Podle Jaroslava Žižky ze společnosti Svoboda & Williams se zvyšuje poptávka nejen po takzvaném sociálním bydlení, ale i po bytech a domech, na které se bude vztahovat devatenáctiprocentní sazba DPH. Zvýšený zájem zákazníků i developerů nakoupit, respektive prodat nové byty ještě před koncem roku potvrdila také Jana Hrabětová z portálu kdechcibydlet.cz.

Větší poptávka na podzim je každoroční záležitost

Opačného mínění než většina oslovených odborníků je René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications. "Většina realitních kanceláří neregistruje žádné změny v této souvislosti. Vyšší poptávku po nových bytech zaregistrovala většina realitních kanceláří v souvislosti s podzimní sezonou, kdy je každoročně poptávka vyšší. Ke zpomalení trhu dochází většinou okolo Vánoc a v lednu, kdy se poptávka krátkodobě zmírní," řekl.

Podobně skeptický k vlivu vyšší DPH na poptávku po nových bytech je také Petr Illetško z realitní kanceláře AAAbyty.cz. "Poptávka je vysoká sama o sobě. Nedomnívám se, že vliv změny sazby DPH by byl v poptávce dominantní," sdělil.

Také podle Radima Koliby ze společnosti Hot Reality je zvýšená poptávka v závěru roku způsobena spíše sezonou. "Dovolím si tvrdit, že to není rozhodně nějak dramaticky vyvoláno zvýšenou sazbou DPH, nicméně určitý nárůst v poptávce po novém bydlení myslím je. Řádově deset procent oproti průměru," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám