Hlavní obsah

Škoda představí Octavii s výkonem 600 koní a maximálkou 322 km/h

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britský importér Škody připravuje na solné pláně Bonneville speciálně upravenou Octavii. Pokud vše půjde dle plánu, půjde o nejrychlejší Škodovku všech dob - s výkonem 600 koní a nejvyšší rychlostí 200 mil v hodině (322 km/h).

Článek

Britský importér letos slaví deset let prodejů modelů RS od Škody (v Británii mají označení vRS, protože písmena RS má zaregistrovaný Ford). Při této příležitosti by se měla představit extrémní Octavia, která vychází z modelu RS.

Motor je původem z Octavie RS (2,0TFSI), má ale jiné turbodmychadlo Garett, mezichladič a další díly. Výsledkem je 550 – 600 koní a 450 Nm. Zrychlení 0-100 km/h asi nebude kvůli zpřevodování nikterak úchvatné, nejvyšší rychlost by ale měla činit pro Octavii fantastických 200 mph, tj. 322 km/h. Nejrychlejším automobilem s logem Škoda je zatím Superb 3,6 FSI 4x4, který jede až 250 km/h.

Zajímavostí jsou pouze patnáctipalcová zakrytá kola pro zlepšení aerodynamiky. Nechybí ani diferenciál s omezenou svorností. Světlá výška je proti běžné Octavii RS nižší o razantních 80 mm.

Rychlostní rekord bude speciální Octavia RS překonávat na Bonneville Speed Week na solných pláních v Utahu. Tradiční závody na devět mil dlouhé trati se zde letos jezdí od 13. srpna.

Závody na solných pláních v Utahu se jezdí od roku 1912, populární začaly být od třicátých let minulého století. Pro vytváření rychlostních rekordů jsou zde ideální podmínky – rovný úsek má přes 12 mil (19 kilometrů). Nyní se při soutěžích automobilů, motocyklů a speciálně upravených vozidel jezdí úsek dlouhý 9 mil. Rekordem je rychlost 1001 km/h, které s vozem Blue Flame zajel v roce 1970 americký závodník Gary Gabelich. Jeho automobil byl poháněn raketovým pohonem.

Anketa

Rozjedou Britové v Utahu Octavii RS na 322 km/h?
Ano
86 %
Ne
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13589 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám