Hlavní obsah

Nejrychlejší SUV. Upravený Jeep Cherokee zvládne stovku pod 3 sekundy

Novinky, maž

Jeep Grand Cherokee Trackhawk má už v základu velice potentní motor - 6,2litrový osmiválec nabízí přes 700 koní. Jenže po úpravě od amerického Hennessey je to 748 kW (1017 koní), což je vpravdě šílené.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejrychlejší SUV - upravený Jeep Cherokee zvládne stovku pod 3 sekundyVideo: Hennessey

 
Článek

Jeep Grand Cherokee Trackhawk má v základní verzi pod kapotou motor z Dodge Challengeru Hellcat. Jde o přeplňované osmiválcové HEMI o zdvihovém objemu 6,2 litru.

Celkový výkon činí 527 kW (707 koní) a masivních 875 Nm, přenášených samozřejmě na všechna čtyři kola. Nejrychlejší sériový Jeep zvládne 0-100 km/h za 3,5 sekundy a jede až 290 km/h.

Jezdí na letecký benzín

Už to jsou „šílená” čísla, úpravce ale posunul už tak brutální výkon do ještě vyšších sfér - osmiválec má nový kompresor, novou hlavu, vačky a řadu dalších komponent. Výsledkem je 748 kW (1017 koní) a točivý momentem 1208 Nm, ovšem pouze pokud natankujete běžně nesehnatelný 110oktanový benzín (používá se například v letectví).

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Pak je možné, i díky speciálním závodním pneumatikám, zrychlit toto 2,4 tunové SUV z klidu na 96 km/h (60 mílí v hodině) za neuvěřitelných 2,3 sekundy. Jde o nejlépe akcelerující SUV na světě.

K čemu je to dobré? Absolutně k ničemu, ale při závodě ve sprintu řidič Jeepu Grand Cherokee Trackhawk v úpravě od Hennessey ujede prakticky všemu. Nejrychlejší sériové auto planety, Bugatti Chiron, má udávané zrychlení 0-100 km/h za 2,4 sekundy. Vzájemný souboj by tak byl velice vyrovnaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám