Hlavní obsah

Hamann vytvořil BMW Z4 M jako taxi na okruhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o pořádné poježdění na okruzích ani nebudou muset mít extra schopnosti řidiče. Dokonce si ani sáhnout na volant nebudou muset. Prostě se nechají svézt. Stačí k tomu některý z okruhů a pořádný sporťák, jako je například BMW Z4 M v úpravě od Hamanna.

Článek

Že BMW Z4 M není žádné ořezávátko je jasné. Už v klasické sériové verzi má opravdu hodně chuti k závodění. Jenže plný potenciál dokáže rozbalit až na okruhu, kde však ve vysokých rychlostech může snadno dojít k malé jezdecké chybě či únavě materiálu a posádka vozu bude ráda, když přežije. Proto je zapotřebí mít na uzavřené tratě pořádnou ochranu a několik změn, které dokáží všechno zvládnout.

Hamann tak upravil Z4 M do podoby, která si bude moci na tratě troufnout a ještě povozí jednoho pasažéra. Model pojmenovaný Coupe Renn Taxi má sice sériový motor 3,2 V6 (252 kW), ale novým výfukem se přidalo ještě 11 kW.

Jenže na okruhu se uplatní především kvalitní brzdy. Už v sériovém modelu jsou hodně ostré, ovšem to nestačí. Zátěž je při závodu extrémní, takže nové kotouče byly nutností. A když už se pracovalo na podvozku, tak byly upraveny i tlumiče a pružiny, aby automobil seděl blíž k asfaltu.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti

V interiéru je pořádná klec z kulatých trubek, které však neplní úlohu jen bezpečnostní, ale také silně vyztuží karoserii. Také dvě vzpěry v motoru udělají z auta pořádného "tvrďáka". Samozřejmostí je také instalace dvojice sportovních sedadel se čtyřbodovými pásy.

Z technických změn je to tak všechno, takže zbývají jen ty aerodynamické. Přední a zadní nárazník jsou vyměněny za nové, které se standardně dodávají i k ostatním modelům Hamannu. Zde ovšem má vzadu difuzor vylepšené odsávání vzduchu a vzadu také najdeme dvojici křídel zvyšující přítlak na nápravu.

Reklama

Související články

Hamann Z4: 2,5 l je málo

Německý tuningový úpravce se rozhodl připravit BMW Z4 do podoby, která by konkurovala i továrnímu nejsilnějšímu Z4M. K tomu však nestačil původní 2,5litr....

Oranžová šestka od Hamannu

Pro zájemce o tuning šestkové řady BMW připravila firma Hamann několik sad úprav, které dokáží pokrýt širokou škálu požadavků. Mezi nejmenší změny patří...

Hamann 535d: v dieselu ďábelsky rychle

Hamann patří mezi jedny z nejznámějších tuningových firem v Německu. Jeho záběr je velmi široký, ale přece jen můžeme bez uzardění říct, že BMW je jeho hlavním...

Výběr článků

Načítám