Hlavní obsah

VIDEO: Test BMW 125i Cabrio - premiant třídy

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nižší střední třídě má kabriolet už skoro každá automobilka. V tak nahuštěné konkurenci je nutné přijít s něčím, co ostatní nemají a právě to se BMW povedlo - ve své třídě nabízí největší zábavu za volantem. To je ale pouze jedno kritérium, jak obstálo BMW řady 1 Cabrio v těch ostatních?

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW 125i Cabrio

Článek

Třílitrový benzínový šestiválec miluje otáčky. Je to přesně ten typ motoru, který po vás chce, abyste ho vytočili až k červenému poli. Navzdory označení 125i jde o třílitrový motor, atmosférický, tedy nepřeplňovaný. Síly má dostatek v podstatě kdykoliv si vzpomenete, už od nízkých otáček.

Navíc, testovaný exemplář měl příplatkové sportovní výfuky, ze kterých se linulo fantastické dunění.

Na stovce jste za 6,8 vteřin a rozjedete se až na 238 km/h – což je více než potřebujete, pro jedničkový kabriolet je rychlost, kdy ještě neobtěžuje aerodynamický hluk při stažené střeše mnohem níže. Spotřebu paliva (stačí natural 95) počítejte nejméně desetilitrovou, při využití potenciálu motoru hravě vystoupá až na čtrnáctku.

:. Přímé a přesné řízení je skvělé.foto: Novinky/Martin Žemlička

Řízení je mimořádně komunikativní, přesné a přímé; jen zapomeňte na příplatkové aktivní řízení, které vás sice nenutí točit volantem jako šílené třeba při parkování, ale zhorčuje citlivost.

K šestistupňové manuální převodovce nemá smysl cokoliv dodávat – je přesná; v takřka dokonalé symbióze se spojkovým pedálem dovoluje rychlé řazení. Navíc je vzhledem k třílitrovému šestiválci vhodně odstupňovaná. Pochvalu zaslouží i brzdy – dobře dávkovatelné a v případě potřeby dostatečně ostré.

Hodně zábavy, komfort dostatečný

Na sedmnáctipalcových kolech byste čekali patrně větší komfort, nicméně takové vyvážení podvozku nemá daleko k ideálnímu poměru 50:50. Jednička je jako každá BMW zadokolka a zábavností a vyvážením podvozku nemá sobě rovného.

:. Z tohoto úhlu vypadá na kýčovitě romantickém snímku 125i Cabrio docela obstojně. foto: Novinky/Martin Žemlička

Podvozek se velmi dlouho chová neutrálně a k přetáčivosti se musíte docela snažit. Ale jde to. Když úplně vypnete stabilizaci a v zatáčce přidáte hodně plynu, záď začne předbíhat příď a auto pojede mírným driftem. Ale jednička vám drift dovolí jenom na chvíli – za dvě tři vteřiny se víceméně samo srovná do přímého směru. Zkoušeli jsme auto utrhnout na široké ranveji letiště a vždy se záď po malé chvíli sama hrnula zpátky.

BMW řady 1 Cabrio je čtyřmístným automobilem, i když zadní sedačky jsou na delší cestování „za trest“. Ale v takovémto autě se druhá řada sedadel stejně využívá nejvíce jako další zavazadlový prostor.

Kufr nabídne solidních 260 litrů, ale má malý vstupní otvor; velký pivní sud jsme tam „nenarvali“, své místo našel právě na zadních sedačkách.

:. Střecha je plátěná, ideální řešení. foto: Novinky/Martin Žemlička

Střecha je plátěná, dobře izoluje a stahovat nebo vytahovat jde až do rychlosti 40 km/h. Pro stažení / vytažení stačí držet příslušné tlačítko; oproti Audi A3 Cabrio ale trvá celý proces docela dlouho, dvaadvacet vteřin (A3 to umí za skvělých 9 vteřin).

Pozor při couvání: dozadu není při natažené střeše vidět

Když jsme u té kritiky. Středový panel by nejpíš mohl být zpracován přeci jen nápaditěji (ale to je otázka vkusu, k funkčnosti výhrady rozhodně nemáme). Co je ale opravdu nepraktické: při nasazené střeše je výhled dozadu mizerný.

:. BMW 125i Cabrio zezadu nevypadá zrovna úchvatně.foto: Novinky/Martin Žemlička

Vzhled je poněkud kontroverzní, zezadu nevypadá jednička nikterak úchvatně, ale věřte, že ve skutečnosti vypadá o dost lépe než na fotkách.

Resumé? BMW 125i Cabrio není nejlevnějším kabriem v nižší střední, není nejhezčím a dokonce ani není nepraktičtějším zástupcem, ale z hlediska jízdních vlastností, požitku za volantem a částečně také silnému image jen obtížně hledá konkurenta.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2996 ccm, šestiválec, zážehový
Max. výkon:160 kW (218 k) při 6100 ot./min.
Max. točivý moment:270 Nm při 2500 ot./min.
0 - 100 km/h:6,8 s
Nejvyšší rychlost:238 km/h
Kombinovaná spotřeba:8,1 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1585 kg
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:942 500 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test BMW 130i: dvě stě na zadek

Nenechává prostor pro fantazii, prostě dává z řízení plný zážitek, na který je třeba se soustředit. Bere dech a přitom hýčká řidiče smyslným využitím své síly....

Test BMW 123d: škola driftu

Mít doma BMW je snem mnoha motoristů. Jenže ne každý bavorák je tím správným bavorákem. Všechny sice mají výborný podvozek, ale k tomu to chce nějaký solidní...

Výběr článků

Načítám