Hlavní obsah

VIDEO: Test Lexus IS F - Japonci útočí na Mnichov

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW M3 je už dvacet let ikonou mezi sportovními sedany. Doposud ji nikdo neohrozil. Možná se nedávno na dostřel přiblížil Mercedes se svým C 63 AMG, ale M3 rozhodně nepokořil. Nyní přichází mohutný útok z Japonska - Lexus IS F je mimořádně dobrý. Lepší než M3 také není, ale židle pod (zatím) nedotknutelnou ikonou z Mnichova se začíná povážlivě kývat.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Lexus IS F

Článek

Pro nezúčastněného pozorovatele by Lexus IS F mohl být jenom rychlou a komfortní verzí IS, sedanu střední třídy. Motor je tichý, kultivovaný a osmistupňová automatická převodovka řadí hladce a jemně. Při 130 km/h se motor líně převaluje pod 2000 otáček a zdánlivě nic nenasvědčuje tomu, že tohle auto je přímým konkurentem pro BMW M3.

Jenže pak prošlápnete plynový pedál, automat podřadí o tři nebo čtyři stupně a začnou se dít věci. Okamžitě vás síla pětilitrového atmosférického osmiválce (423 koní a 505 Nm) zarazí do sedačky. Ve 3600 otáčkách se otevře druhá klapka sání a doposud klidná čtveřice koncovek výfuků začne křičet hutným řezavým zvukem.

:. Výborné přední sedačky nevypadají dramaticky, boční vedení ale mají dostatečné. foto: Novinky/Martin Žemlička

Osmiválec fantasticky zrychluje v celém spektru otáček

Zrychlení ze stokilometrové rychlosti na 200 km/h je dílem několika vteřin a pokračovat můžete až do 270 km/h, kdy zasáhne omezovač. Mimochodem, „stovku“ dá IS F za skvělých 4,8 sekund. A spotřeba? Třináct když se budete hodně snažit a když využijete sem tam potenciál motoru, jste zhruba šestnácti. Vzhledem k výkonům jde o standardní čísla.

K tomu si připočtěte výborně vyvážené, přesné a přímé řízení a máte supersedan se vším všudy. Samozřejmostí je pohon zadních kol a příjemným bonusem výtečné vyvážení podvozku a samosvorný diferenciál.

:. Pokud řidič šlápne na plyn, takhle IS F uvidíte nejčastěji.foto: Novinky/Martin Žemlička

A když si vyjedete někam mimo běžný provoz, zjistíte, že tohle auto na požádání jezdí dveřmi napřed. Stabilizace je plně vypínatelná a když se s autem trochu sžijete, nebude problém jezdit driftem. Lexus IS F je přátelské auto, k jeho řízení na limitu nepotřebujete dovednosti jezdců formule 1 (ale chybět by vám neměl přirozený respekt a pokora).

Automat má osm stupňů, manuál chybí

Osmistupňová automatická převodovka je velmi rychlá (řadí rychlostí 100 ms), nicméně je škoda, že Lexus nenabízí volitelně také manuální převodovku.

Interiér je velmi pohodlný, bez problémů se zde usadí čtyři cestující. Přední sedačky mají dobré boční vedení, ale nejde takové skořepiny jako třeba v Audi RS4. Výbava je v případě IS F v podstatě kompletní a zahrnuje skvělou audiosoustavu Mark Levinson, navigaci, ale i parkovací kameru. Připlácí se pouze za metalický lak a za střešní okno, které stejně nikdo potřebovat nebude. K interiéru máme jedinou výtku – v podstatě se neodlišuje od ostatních Lexusů IS.

:. Litá kola jsou odlehčená a vyrobená na míru od firmy BBS.foto: Novinky/Martin Žemlička

Usedlý vzhled, ale množství sportovních doplňků

Vnější design vozu je sice až moc usedlý, nicméně krásné detaily ho jasně odlišují: čtveřice koncovek výfuků, kovaná kola BBS (19 palců), nafouklé blatníky nebo šestipístkové třmeny brzdových kotoučů od firmy Brembo.

Lexus IS F je mimořádný. Nenapíšeme, že je lepší než M3 nebo C 63 AMG. To velmi pravděpodobně není. Ale není také horší. Jde o rovnocennou konkurenci německých supersedanů.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:4969 ccm, osmiválec, zážehový
Max. výkon:311 kW (423 k) při 6600 ot./min.
Max. točivý moment:505 Nm při 5200 ot./min.
0 - 100 km/h:4,8 s
Nejvyšší rychlost:270 km/h
Kombinovaná spotřeba:11,4 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1690 kg
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:1 799 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Lexusu IS 220d: vyšší kategorie

Lexus je prestižní značkou japonské Toyoty. Luxusní automobily měly však dosud pouze zážehové motory. U řady IS ale tento zastaralý zvyk odpadl. Nejmenší model...

Test Lexusu GS 450h: tak vypadá budoucnost

V dnešním testu nečekejte moc ošklivých slov na adresu zkoušeného vozu. Nečekejte drtivou kritiku a snad jen v sekci o ceně byste mohli přivřít oči. Lexus...

Test Lexusu LS460: business class

Kdybych měl vypočítat automobily, které mě v poslední době zaujaly, pak bych v první řadě asi jmenoval Lexus LS460. Těšil jsem se na něj už předem a jízda...

Výběr článků

Načítám