Hlavní obsah

Citroën C5 Airscape: francouzské léto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncept vozu značky Citroën pod názvem Airscape obohatí motoristickou výstavu ve Frankfurtu nad Mohanem. Tohle auto už svým názvem dává najevo, že vzduch je jeho velkým přítelem. Jedná se totiž o velký kabriolet.

Článek

Vůz opět označení C5, takže se dá předpokládat, že podvozek bude pocházet právě z tohoto modelu. Ovšem podle prvních informací značky bude vůz hodně upravený.

Ačkoli nemáme přesné rozměry, už na první pohled je jasné, že jde o vůz vpravdě královských rozměrů. Čtyři místa a dlouhé kapoty předu i vzadu dokazují, že konkurenci BMW nemusí dělat jen další luxusní značka, jako je Mercedes-Benz. Přední maska je velká a pokud bychom si chtěli rýpnout, tak bychom museli poukázat na velkou podobnost se "lví tlamou" bratrského Peugeotu.

Střecha vozu je z části z uhlíkového kompozitu a z části ze skla, takže i při dešti zůstává interiér velmi prosvětlen. Samozřejmostí je její automatické sklápění do schránky v zavazadelníku.

:. Citroën C4 Airscape se staženou i nasazenou střechou. (Foto: Citroën. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Koncept je vybaven agregátem V6 HDi s filtrem pevných částic, který může fungovat také na bionaftu. Ten podává výkon 150 kW při 4000 ot./min a točivý moment 440 N.m při 1900 ot./min.  Airscape se chlubí i moderním protiprokluzovým systémem Snow Morión, který prý nabídne i při dvojkolce vlastnosti blížící se vozům s pohonem všech čtyř kol (zatím nebylo vysvětrleno, jak se toho docílí). V neposlední řadě také zaujme technologií UrbanHybrid, jež umožňuje podstatné snížení spotřeby a omezení emisí CO2, a to až o 24 g/km.

UranHybrid je vlastně poněkud upravený Stop-Start systém. Pokud je rychlost vozidla nižší než 6 km/h a řidič má nohu na brzdovém pedálu, motor zhasne. Pro dosažení optimální jízdní pohody dojde k okamžitému automatickému nastartování ihned poté, co řidič brzdový pedál pustí.

Navíc je soustava palubního vybavení (klimatizace, rádio...) napájena rekuperací energie prováděné během zpomalování a brzdění, což opět snižuje spotřebu.

Reklama

Související články

Citroën C-Crosser bude stát od 799 000 Kč

Automobilka Citroën se stane další značkou, která nabídne automobil třídy SUV. Už jméno C-Crosser by mělo ukázat, že terén zvládne. Značka tento...

Výběr článků

Načítám