Hlavní obsah

Ztráty amerického Fordu rostou

Automobilka Ford utrpěla v prvních třech měsících letošního roku ztráty ve výši 1,19 miliardy dolaru, přitom ještě loni v témže období vydělala 1,2 miliardy. Ford se přitom kvůli celkovým loňským ztrátám rozhodl na konci roku 2005 uzavřít řadu montážních závodů.

Článek

Severoamerický Ford utrpěl v prvních třech měsících ztrátu 2,9 miliardy a jeho šéfové uvedli, že nejsou s výsledky spokojeni. V Severní Americe přitom Ford už začal snižovat kapacity, do roku 2012 uzavře čtrnáct závodů a propustí 30 000 lidí, aby v USA byla firma opět zisková v roce 2008.

V prvním čtvrtletí v USA poklesly podeje aut o tři procenta a nejvíce klesl zájem a velkoprostorové vozy SUV. To souvisí i s rostoucími cenami benzínu, které jsou dané rostoucími cenami ropy. Příjmy automobilky klesly o devět procent na 41,1 miliardy.

"Přestože nejsme spokojeni s našimi výsledky, zejména se ztrátami v Severní Americe, povzbuzují nás výsledky v globálních operacích," řekl Bill Ford. 

Největší američtí výrobci automobilů Ford a General Motors na americkém trhu ztrácejí v konkurenci japonských automobilek, jako je  Toyota. Potíže obou firem zhoršují náklady na penze a zdravotní pojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám