Hlavní obsah

Zpožděná továrna Tesly v Německu začne vyrábět v říjnu, doufá Musk

Americká automobilka Tesla doufá, že její nová továrna v německém Braniborsku začne vyrábět první elektromobily v říjnu. Uvedl to v pátek podle agentury Reuters šéf firmy Elon Musk.

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled na připravovanou automobilku Tesly v Německu.

Článek

Tesla původně plánovala zahájit produkci letos v červenci. Na jaře však uvedla, že směřuje k zahájení výroby a dodávek koncem letošního roku, a ostře kritizovala zdlouhavé regulační procedury v Německu.

Německou továrnu Tesly v pátek společně s Muskem navštívil kandidát konzervativní unie CDU/CSU na kancléře Armin Laschet. Ve středu se Musk v továrně sešel s představiteli Braniborska.

Oběti komunismu protestují proti dotacím pro továrnu Tesly z fondu po NDR

AutoMoto

„Těšíme se, že bychom snad v říjnu mohli získat povolení k výrobě prvních vozů,” citovala dnes Muska agentura Reuters. Laschet pak podle agentury DPA vyzval ke zrychlení schvalovací procedury.

DPA upozornila, že Tesla nyní továrnu staví pouze na základě předběžného povolení. Podle Lascheta tak na sebe podnik vzal velké riziko. „Pokud nedojde ke schválení, budou tady muset všechno rozebrat,” uvedl Lachet. Konečné povolení musí vydat braniborský úřad pro ochranu životního prostředí.

Byrokracie v Německu je obzvlášť iritující, kritizuje Tesla před otevřením gigatovárny

AutoMoto

Podle agentury Reuters tak nelze vyloučit další odklad zahájení výroby, a to možná až na příští rok. Tesla chce ve svém závodě v Grünheide, což je několik kilometrů jihovýchodně od Berlína, zpočátku vyrábět 150 000 elektromobilů ročně. Postupně hodlá objem produkce zvýšit až na půl milionu ročně. Předpokládá se, že nový závod vytvoří tisíce pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám