Hlavní obsah

Ženské vedení mexické značky elektromobilů chce řešit genderové problémy ve světě aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ryze mexická elektrická mikroauta značky Zacua se vyrábí pod ženským vedením. To chce, kromě výroby aut, také řešit problémy jako rozdíl ve mzdách mezi muži a ženami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První mexické elektromobily značky Zacua vznikají pod ženským vedenímVideo: Reuters

 
Článek

V Mexiku se vyrábí řada aut i jejich součástek, ale mexických automobilek moc není. A těch, které vyrábí elektromobily, ještě méně. Značka Zacua, která vyrábí výhradně malé elektromobily, k nim patří. Vede ji žena a doufá, že provozem automobilky, kde pracují převážně ženy, pomůže řešit problémy jako rozdíl ve mzdách mezi muži a ženami.

„Máme právo být součástí automobilového odvětví - říkám 'my', protože jsem žena, tak říkám, že máme právo být součástí,“ říká ředitelka automobilky Nazareth Blacková.

„Pro mě to je důležité, protože toto odvětví bylo vybudováno určitým způsobem. Jednak okolo spalovacího motoru a jednak okolo mužského pohlaví. Takže je potřeba začít transformovat toto odvětví v naší zemi, protože tak můžeme mít vliv na ostatní sektory, které jsou podobně maskulinní,“ dodává.

Foto: Zacua

Výroba elektromobilů Zacua

Továrna v mexické Pueble ovšem zaměstnává ženy i muže, jak ostatně video ukazuje. Auta, která se tu vyrábějí, ovšem nejsou konkurencí Tesly Model S ani Volkswagenu ID.3 - jsou spíš na roveň autíčkům pro náctileté, kterými jsou známé značky Ligier či Aixam.

K mání je kupé MX2 a hatchback MX3 s cenou od 599 900 pesos, tedy cca 662 tisíc korun. Shodné jsou také technické parametry - baterie typu LiFePo má 18 kWh, nabíjí se 8 hodin a stačí k dojezdu okolo 160 km. Nejvyšší výkon elektromotoru, pohánějícího přední kola, je 46 koní a točivý moment 87 Nm. Maximální rychlost je omezena na 85 km/h.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám