Hlavní obsah

Že by Američané nepochopili kruhový objezd? Není to tak, jak se zdá

První kruhový objezd na severovýchodě státu Kentucky podle široce sdíleného a komentovaného videa působí řidičům značné obtíže. Ovšem, pouze na první pohled – ve skutečnosti tak dopravu řídili pracovníci stavby.

Ilustrační foto

Článek

Okružní křižovatky, také zvané „kruhové objezdy” či „rondly”, jsou v Evropě naprosto běžnou věcí už mnoho let, takže každý řidič ví, co s nimi. Pro USA ale zas tak normální nejsou, a když v okrese Rowan v Kentucky vznikne vůbec první, vypadá to jako scéna z grotesky. Ovšem, má to háček.

Video z dronu se objevilo na Redditu v neděli 25. dubna, kde se pod ním objevily tisíce komentářů ve smyslu „To jsou ale hlupáci,” příp. „Sebrat jim řidičáky”, protože to vypadá, jako by kentučtí řidiči nevěděli, co si s takovou křižovatkou počít, a houfně jezdili v protisměru.

Ovšem, když se na video podíváte pozorně, uvidíte v křižovatce kužely a lidi. Podle zpravodajského webu WKYT tohle video vzniklo možná ne uměle, ale rozhodně cíleně. Kruhový objezd nebyl dokončený a pracovníci firmy Walker Construction, která ho stavěla a také od ní pochází tyto záběry, v místě řídili dopravu. Řidiči tedy pouze dbali pokynů.

Kuriózní manévr dacie v Ústí nad Labem budí emoce

AutoMoto

Firma uvedla, že video zveřejnila proto, aby ukázala, jak se po kruhovém objezdu jezdit nemá. Místo bylo samozřejmě osazeno patřičným dopravním značením a v ostrém provozu, který začal až v pondělí 26. 4., už všichni okružní křižovatku používali správně.

Pro úplnost, nový kruhový objezd nahradil křižovatku silnic č. 60 a 801, která dosud fungovala v režimu „four-way stop” – tedy že na každé její větvi byla značka „Stůj, dej přednost v jízdě”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám