Hlavní obsah

Závodní porsche budou ekologická. Nejprve s biobenzínem, pak se syntetickým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šampionát Porsche Mobil 1 Supercup bude od sezóny roku 2021 ekologičtější. Nejprve budou auta závodit na biopaliva, od příštího roku by měla jezdit na syntetický benzín z vlastního vývoje automobilky Porsche. Cílem je samozřejmě zásadní snížení emisí CO2.

Foto: Porsche

Porsche Mobil 1 Supercup

Článek

Zatímco řada ostatních automobilek zatratila spalovací motory a vrhá se po hlavě do elektrické budoucnosti, Porsche je známo hledáním cest, jak konvenční pohon automobilů zachovat. Jednou z nejslibnějších jsou syntetická paliva – a právě ta mají být podrobena náročným testům v továrním šampionátu Porsche Mobil 1 Supercup.

Dostatek syntetického benzínu by však měl být k mání až v průběhu roku 2022. Během letoška budou závodní devětsetjedenáctky testovat biopaliva firmy ExxonMobil. Ta jsou vyrobena z biologického odpadu a pomocí aditiv a dalších komponent je jejich oktanové číslo zhruba 98.

Foto: Porsche

Porsche 911 GT3 Cup

Syntetický benzín, který Porsche vyvíjí a chce vyrábět v Chile ze vzdušného CO2 za pomoci „zelené” elektřiny, bude dalším krokem. Má přijít někdy v roce 2022, až bude chilská továrna schopná vyprodukovat dostatek tohoto paliva.

Šampionát tedy bude prvním na světě, který bude používat paliva z obnovitelných zdrojů. A není to žádná okresní liga, všech osm závodů v jeho seriálu se jezdí jako doprovod klání formule 1, takže je na očích.

Foto: Porsche

Porsche 911 GT3 Cup

Jak bude nejprve biobenzín a pak syntetický benzín chutnat závodním plochým čtyřlitrovým šestiválcům, které bez přeplňování dávají 510 koní při použití ropného závodního benzínu, se nechme překvapit. Jejich řídící elektronika je drobně upravená a samozřejmě v loňském roce proběhly testy, takže by mělo být vše v pořádku.

Reklama

Související články

Piráti jsou proti povinné biosložce v benzínu

Piráti chtějí zrušit povinné přimíchávání biosložky do benzínu. Reagují tak na návrh z řad ANO na dvojnásobné navýšení podílu bioetanolu. I kdyby ale byl záměr...

Výběr článků

Načítám