Hlavní obsah

Zakladatel automobilky Alpine se narodil před 100 lety. Kupé A110 jej oslavuje v limitované edici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Alpine letos slaví sté výročí narození svého zakladatele. Jean Rédélé, narozený 17. května 1922, byl závodník, pilot a zakladatel francouzské značky.

Foto: Alpine

Alpine A110 GT v edici Jean Rédélé.

Článek

Značka sportovních vozů Alpine, která byla v roce 2017 obnovena mateřským Renaultem a letos se oficiálně chystá na český trh, oslavuje svého zakladatele limitovanou edicí zatím jediného modelu novodobé éry, kupé A110.

Novinka vychází z cestovně laděné verze GT, ale přidává exkluzivní designové prvky, které připomínají život Rédélého. Například barvu laku, šedou Montebello, měl na původním modelu A110 z šedesátých a sedmdesátých let obzvlášť rád.

Francouzská značka Alpine vstupuje na český trh

AutoMoto

Vzhled doplňuje leskle černá střecha, sada černých 18palcových kol Grand Prix a stříbrné brzdové třmeny. Kabina je vyvedena v černé kůži s šedým prošíváním, aby ladila s exteriérem.

Technicky se vůz nemění, verze GT spojuje výkonnější verzi přeplňované osmnáctistovky o 300 koních s komfortněji laděným odpružením.

Foto: Alpine

Alpine A110 GT v edici Jean Rédélé.

Edice je omezena pouze na 100 kusů. Každé vozidlo bude opatřeno očíslovanou tabulkou s Rédélého podpisem. Zájemci se mohou 1. června zaregistrovat přes speciální aplikaci, cena vozu činí v přepočtu více než dva miliony korun.

Foto: Alpine

Alpine A110 GT v edici Jean Rédélé.

Foto: Alpine

Alpine A110 GT v edici Jean Rédélé.

Jean Rédélé po druhé světové válce převzal po svém otci autoservis ve svém rodném městě Dieppe, kde dodnes Alpine sídlí, a stal se zástupcem automobilky Renault, s jejímiž vozy začal závodit.

V roce 1955 založil značku Alpine. Název zvolil na počest úspěchů vozů v alpských rally. Renault nad Alpine převzal plnou kontrolu v polovině sedmdesátých let, kdy už měl původní model A110 slavnou kariéru téměř za sebou.

Foto: Renault

Původní Alpine A110.

Následovaly modely A310 a A610, poslední vozy se jménem Alpine opustily továrnu v Dieppe v roce 1994. Znovuzrození značky, se kterou má Renault velké plány a závodí s ní i ve Formuli 1, se již Rédélé nedočkal, zemřel v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám