Hlavní obsah

Zájem o vozy Hyundai a Kia v USA snížily chybné údaje o spotřebě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem amerických spotřebitelů o vozy Hyundai a Kia klesl poté, co obě jihokorejské automobilky přiznaly, že u více než miliónu vozů v USA chybně uvedly příliš nízkou spotřebu pohonných hmot. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu společnosti Edmunds.com.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Kia Sportage a Hyundai ix35

Článek

Společnosti informovaly o chybných údajích o spotřebě začátkem tohoto měsíce a jejich akcie poté prudce oslabily. Investoři se bojí, že toto fiasko poškodí reputaci obou firem a povede k zastavení desetiletého růstu prodeje jejich vozů na americkém trhu.

Automobilky, které v nedávné reklamní kampani vychvalovaly úspornost svých vozů, uvedly, že chybné údaje o spotřebě byly důsledkem procedurálních chyb při testování v Jižní Koreji.

Zákazníci mají slíbenou finanční kompenzaci za vyšší náklady na pohonné hmoty. Podle odhadu ratingové agentury Moody's Investors Service budou tyto kompenzace automobilky stát 100 milionů dolarů (dvě miliardy korun) ročně. Firmy navíc čelí žalobě majitelů aut, kteří požadují odškodné 775 milionů dolarů (přes 15 miliard korun) za sníženou hodnotu vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám