Hlavní obsah

Zájem o nejdražší ojetá auta navzdory pandemii příliš neklesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auta z druhé ruky s cenou vyšší než milion korun se i přes pandemii loni prodávala poměrně dobře, přestože trh ojetých aut jako celek zaznamenal pokles o téměř polovinu. Zájem o nejlevnější ojetiny s cenou do 50 tisíc korun vzrostl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodej dražších ojetých aut s cenou nad jeden milion korun za poslední rok navzdory koronavirové pandemii neklesl, u některých prodejců naopak vzrostl o desítky procent. Naproti tomu odbyt ojetých vozů v nejběžnější kategorii od 50 000 korun do půl milionu se snížil. Vyplývá to z dat obchodníků.

Skupina autobazarů AAA Auto za posledních 12 měsíců prodala v Česku luxusní vozy s cenou nad jeden milion za celkem 330 milionů korun. Prodej se ve velké většině uskutečnil online. „Zájem byl i o vozy v cenovém segmentu půl až jeden milion korun, těch se prodalo téměř 2800 za 1,9 miliardy korun,” dodala generální ředitelka Karolína Topolová.

Muž prodává ojeté auto za šílenou sumu, důvodem je nápis na registrační značce

AutoMoto

Podle vedoucí divize ojetých aut Das WeltAuto firmy Porsche ČR Mirky Cimrové nebyl celkový pokles prodeje ojetých vozů zdaleka tak dramatický jako u nových aut. Zatímco odbyt nových vozů se loni snížil o pětinu, síť Das WeltAuto zaznamenala pokles jen o 4,7 %. V kategorii nad jeden milion korun bylo snížení jen o dvě procenta. „Větší propad prodejů milionové kategorie jsme zaznamenali jen za první kvartál 2021,” podotkla Cimrová.

U aut, která byla dosud těmi nejčastěji prodávanými, tedy v pořizovacích cenách od 50 do 500 tisíc korun, je pokles výraznější. Během rok trvající pandemie jich autobazary AAA prodaly téměř 31 tisíc v celkové hodnotě přesahující sedm miliard korun, tedy přibližně o miliardu méně než ve stejném období před rokem.

Startup chce pomoci zájemcům o ojetý elektromobil, má předpovídat kondici baterie

AutoMoto

Zájem o nejlevnější vozy v pořizovací ceně do 50 tisíc korun vzrostl. Zákazníci taková auta pořizují zpravidla jako druhá do rodiny a využívají je jako takzvané „mobilní roušky”.

Mezi nejdražší prodané vozy v síti AAA Auto během posledního roku patřily například Mercedes-Benz G63 AMG s 11 tisíci najetými kilometry a cenou 4,99 milionu korun, který byl online prodán do zahraničí, nebo Mercedes-Benz GLE 53 AMG Coupé s 18 tisíci najetými kilometry a cenou 2,7 milionu korun.

Koupě ojetého auta má svá rizika. Lze je snížit vhodnou přípravou

AutoMoto

V důsledku uzavření provozoven i nejisté ekonomické situace loni podle společnosti Cebia počet nabízených ojetin na českém trhu klesl o sedm procent na 707 000 ojetých osobních vozů.

Obrat českého trhu s ojetými vozy se loni podle online prodejce vozidel Carvago propadl o 46 % na 61,4 miliardy korun. Celkově prodaly autobazary, dealerství jednotlivých značek či soukromé osoby kvůli pandemii koronaviru 255 tisíc aut, tedy o 47 % meziročně méně.

Anketa

Koupili jste si v loňském roce ojeté auto?
Ano, v ceně do 50 tisíc korun
3,1 %
Ano, v ceně 50-500 tisíc korun
21,1 %
Ano, v ceně 500 tisíc-1 milion korun
5,9 %
Ano, v ceně nad 1 milion korun
11,9 %
Ne
58 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 421 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám