Hlavní obsah

Za tři roky na silnicích? Mercedes představuje vodíkový tahač

Novinky, Milan Lažanský

Divize nákladních vozů značky Mercedes-Benz uvádí koncept tahače na vodík. Právě v těžké nákladní dopravě by se podle Němců masové použití vodíkového pohonu mohlo prosadit dříve než u osobních aut.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GenH2

Článek

Prvním zákazníkům chce Mercedes prodat vodíkový tahač založený na konceptu GenH2 již v roce 2023, opravdu masovou sériovou výrobu si německá automobilka „maluje” na rok 2025.

Ekvivalentem s konvenčním pohonem je tahač velikosti vrcholného modelu Actros. S nosností 25 tun by měl zajistit obdobné schopnosti pro dálkovou dopravu.

Za aerodynamicky optimalizovanou a velmi futuristickou karoserií se skrývá vodíkový pohon s palivovými články a elektromotory. Jedná se o dvojici vodíkových nádrží o kapacitě 40 kg.

Nikola chce v Evropě prodávat vodíkový tahač, má mít přes tisíc koní

AutoMoto

Díky 70kWh baterii má být tahač schopen ujet na jednu nádrž přibližně 1000 km. K pohonu slouží dva elektromotory, každý s výkonem 330 kW, 449 koní, a 2071 Nm točivého momentu.

Do světa vodíkových nákladních aut se chystá více výrobců. Nahlas o tom mluví například americká značka Nikola Motors, která spolupracuje s koncernem GM, ale i Hyundai.

Pohled do budoucnosti, řídili jsme vodíkovou Toyotu Mirai

Testy

Naproti tomu v osobních autech Mercedes blízkou vodíkovou budoucnost zřejmě nevidí. V dubnu oznámil konec vývoje těchto vozů. Oficiálně to automobilka zdůvodnila jejich příliš vysokou cenou, nabízí se však spíše fakt, že aktuální výzvou je elektromobilita a návratnost investice do vývoje vodíkového pohonu je stále příliš vzdálena.

Foto: Mercedes-Benz

Plně elektrický Mercedes-Benz eActros se chystá na trh příští rok.

Pro menší nákladní vozy se chce Mercedes soustředit na čistě elektrické řešení. Takové bateriové „náklaďáky” by měly sloužit k obsluze na menší vzdálenosti, například v příměstském provozu.

Rovněž ve formě konceptu to demonstroval model eActros v roce 2018. Výrobce současně s uvedením nového vodíkového konceptu oznámil, že právě elektrický eActros s dojezdem přibližně 200 km na jedno dobití chce začít prodávat v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám