Hlavní obsah

Za oběť úspor koncernu VW padl i šéfdesignér

Walter Maria de Silva je jedním z nejznámějších a nejuznávanějších automobilových designerů současnosti. Jeho pozice šéfdesignéra celého koncernu Volkswagen ale zřejmě bude zrušena a de Silva odchází do důchodu.

Foto: Volkswagen

Walter de Silva

Článek

Pozice Waltera de Silvy byla neotřesitelná. Tento člověk byl duší více než dvou generací automobilů koncernu Volkswagen. Vydobyl si takové renomé, že se mu přezdívalo Piëch designu. Ovšem Ferdinand Piëch už ve Volkswagenu není a Walter de Silva se pravděpodobně stal obětí krize spojené s dieselgate.

Tomuto designérovi je 64 let a půjde do důchodu. Asi by ještě sám neodešel, ale proslýchá se, že v rámci úspor bude na designu ušetřeno 100 000 000 eur. A do toho spadá i pozice šéfdesignéra koncernu, která zůstane neobsazena. De Silva odejde do důchodu, ale prý zůstane poradcem.

Od alfy k audi

Walter Maria de Silva je známý designér, který ovlivnil velkou část zásadních modelů mnoha značek. Například stojí za designem Alfy Romeo 156 nebo 147. Pak z Fiatu přestoupil do koncernu Volkswagen, kde si udělal jméno u značky Seat. Tady dostal za úkol, udělat ze španělské firmy divizi se sportovním sex- appealem. A to zvládl na jedničku.

Při hledání nového šéfdesignéra pro Audi tak padlo jeho jméno a od té doby Audi šplhá v prodejních číslech strmě vzhůru. Vždyť to byl právě on, kdo protlačil tu ohromnou masku se čtyřmi kruhy, která se označuje Single Frame. On sám považuje za největší svůj designerský počin Audi A5, i když stojí třeba za modelem TT nebo R8.

De Silva se ovšem nevěnuje jen automobilům. Je autorem například velmi slavné řady svítidel či nábytku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám