Hlavní obsah

Za cestující bez pásů nechtějí senegalští řidiči platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAKAR

Řidiči autobusů v západoafrickém Senegalu vstoupili v pondělí do stávky poté, co byli upozorněni, že budou platit pokuty za cestující, kteří v jejich sešlých vozidlech nebudou připoutáni bezpečnostními pásy.

Foto: Vladimír Tauchman

Finalistka Zdeňka Táborská

Článek

"Chtějí po nás, abychom používali bezpečnostní pásy, ale tyhle vozy jimi nikdy vybaveny nebyly. Naši řidiči takhle budou platit pokuty neustále," vysvětluje tajemník senegalského odborového svazu pracujících Diouga Wade.

Ucpanými ulicemi Dakaru stařičké minibusy značky Saviem nejezdí rychle a ani nemohou, ale kvůli své sešlosti (mnohé z nich nemají dveře ani čelní světla) jsou nejčastější příčinou dopravních nehod v tomto přístavním městě.

Tyto autobusy jsou levnější než taxíky a jezdí po všech čtvrtích rozrůstajícího se města. To stejně jako mnoho dalších po celém černém kontinentu postrádá jakoukoliv organizovanou veřejnou dopravu, takže tyto minibusy jsou často jedinou možností pro lidi bez vlastního auta, jak se někam dostat.

Reklama

Výběr článků

Načítám