Hlavní obsah

Yamaha Niken je podivná motorka se třemi koly

Asi nejpodivnější věc na autosalonu v Tokiu vystavila Toyota. I když je autosalon nacpaný roztodivnými koncepty budoucnosti až po střechu, tahle budoucí sériová novinka ze světa motocyklů jasně vede.

Yamaha NikenVideo: Yamaha

 
Článek

Na trhu je už pár motocyklů, které mají tři kola (například Piaggio MP3). Je tu i několik skutečných tříkolek, které jsou už na pomezí aut a motocyklů (například Can-Am). Ale to, co Yamaha začne skutečně zanedlouho vyrábět a co se jmenuje Niken, to tu ještě nebylo.

Foto: Yamaha

Yamaha Niken

Foto: Yamaha

Yamaha Niken

Jde o tříkolový motocykl, který ovšem má přední kola nasazené široko od sebe na vlastních vidlicích. Podle nich nazvala Yamaha tuhle tříkolku jako LMW, což je zkratka pro „Leaning Multi-wheeler“, tedy naklánějící se vícekolku. Má to být stabilní motocykl, který neomezí řidiče ve sportovním vyžití, naopak mu dodá výrazně větší pocit bezpečnosti a jistoty.

Každé přední patnáctipalcové kolo je zavěšeno na dvojité obrácené vidlici, která vypadá, jako by vypadla z oka nějakému supersportovnímu biku. Samozřejmě že nahoře je vahadlo, které zajišťuje protichůdný výkyv kol. Zda má také uzamčení, jako to nabízejí některé tříkolové skútry, to zatím nevíme.

Foto: Yamaha

Yamaha Niken

Foto: Yamaha

Yamaha Niken

V kapotáži, která je vlastně takovou rozšířenou verzí nějakého touringu, se ukrývá příhradový rám a v něm vodou chlazený řadový tříválec z modelu MT-09, který má objem 847 ccm. Výkon by se měl pohybovat někde kolem 115 koní (85 kW).

O motocyklu zatím nevíme moc. Jeho opravdu oficiální premiéra proběhne na výstavě EICMA dne 6. listopadu, kde budou zveřejněny jak technické údaje, tak i třeba cena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám