Hlavní obsah

Xing Miss R: tchajwanský supersport s výkonem 1 MW se inspiroval v rallye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchajwanský startup Xing Mobility vyvíjí elektrický supersport, který má umět jezdit i mimo asfalt a jehož výkon je jeden megawatt, tedy 1 360 koní. Vznikne dvacet kusů a budou na prodej v roce 2019 za nejméně milión dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Elektro-superspot Xing Miss R nabízí 1 360 koníVideo: Reuters

 
Článek

Rychlé elektromobily nejsou zas tak nevídanou věcí. Máme Teslu Model S, která v nejsilnější verzi zrychlí z nuly na 60 mph (97 km/h) za 2,28 vteřiny, můžeme-li věřit americkému magazínu MotorTrend. A pak tu je chorvatský rimac, jehož nejvyšší výkon je 1103 koní.

Právě na značku Tesla míří tchajwanský start-up s názvem Xing Mobility. Model Miss R, který si můžete prohlédnout ve videu, má výkon rovný jeden megawatt, tedy 1 360 koní. Odhadovaný čas zrychlení na 100 km/h je 1,8 vteřiny. Zatím nebyl změřen, ale podle Aziziho Tuckera, technického ředitele Xingu, má k testu dojít brzy.

Nebyla oznámena kapacita baterií Miss R ani dojezd nebo doba nabíjení, víme však, že celý balík baterií má být možné vyměnit za nabitý během pěti minut. Známe také nejvyšší rychlost, údajně má být přes 270 km/h. Vůz má čtyři elektromotory, jeden u každého kola.

Podle agentury Reuters je možné zvolit mezi režimy pro jízdu po silnici nebo mimo ni. V čem je konkrétně rozdíl, firma neuvádí, ale o Miss R hovoří jako o elektrickém supersportu inspirovaném v rallye.

V současnosti probíhá vývoj Miss R; možná proto také video ukazuje jen velmi pomalou jízdu. Hotovo má být během letošního roku a 20 zákazníků – víc kusů Xing neplánuje vyrobit – si bude moci svůj kousek objednat v roce 2019 za cenu od jednoho miliónu dolarů, tedy aktuálním kurzem za cca 20,7 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám